Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

2015. február 2., hétfő 10:42

Az ukrán fegyveres erők csaknem 180 Moszkva-barát fegyverest öltek meg vasárnap a kelet-ukrajnai harcokban, 248-at megsebesítettek – közölte hétfő reggel előzetes jelentésében a kijevi hadműveleti parancsnokság (ATO).

A szakadárok mozgósítanak

Általános mozgósítás lesz tíz nap múlva az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaságban – közölte az Oroszország által támogatott donyecki szakadárok vezetője. Olekszandr Zaharcsenko közölte, hogy mintegy százezer ember mozgósítását tervezik.

Az ukrán vezetés által terroristaellenesnek nevezett művelet törzse szerint a fegyveres konfliktus térségében az éjszaka is „nyugtalan” volt, a szakadárok folytatták támadásaikat az ukrán katonák és települések ellen, tüzérséggel lőtték a Donyeck megyei Debalcevét, illetve a térségben fekvő Nikisino, Csornuhine és Zolote falvakat. Az este folyamán orvlövész tevékenykedett a donyecki Junokommunarivszk körzetben – áll a parancsnokság közleményében.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője közölte, hogy az elmúlt napban a délkelet-ukrajnai harcokban öt ukrán katona esett el, huszonkilencen megsebesültek. Összességében jelenleg 465 sebesültet kórházban ápolnak, 15-nek súlyos az állapota.

A Ria Novosztyi közölte, hogy erős robbanásokat hallani a megyeszékhely, Donyeck északi részén. Az orosz hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint Donyeck több körzetét érték ágyúlövések, amelyek három civil életét követelték és négy embert sebesítettek meg.

A donyecki szakadár fegyveres erők „vezérkara” arról adott hírt, hogy a szakadárok vasárnap este lelőttek egy ukrán harci repülőgépet Horlivka városánál. A hírt ukrán források egyelőre nem erősítették meg.

Az UNIAN hírügynökség egy katonai egység tájékoztatására hivatkozva közölte, hogy a szakadárok folytatják előrenyomulásukat az Azovi-tenger partján fekvő, stratégiai fontosságú Mariupol felé. 

Az eseményeket figyelemmel követő és azokról információkat gyűjtő Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő hétfőn arról számolt be, hogy a Debalceve körzetében zajló harcokban jelenleg a szakadárok oldalán mintegy 3500 szakadár fegyveres, 35 harckocsi és 90 katonai páncélozott jármű vesz részt.

Rovatok