Index Vakbarát Hírportál

Államosítással büntetik a szupermarketeket

2015. február 7., szombat 08:31 | aznap frissítve

A Venezuelában kialakult általános gazdasági válság és az élelmiszerhiány közepette Nicolás Maduro elnök elrendelte egy általa árufelhalmozással megvádolt szupermarketlánc államosítását.

A bolthálózat üzemeltetését az állami élelmiszerelosztó hatóság, a PDVAL veszi át - jelentette be televíziós beszédében a dél-amerikai ország vezetője pénteken, hozzátéve, hogy a lánc "háborút folytatott a nép ellen". Maduro nem közölte, hogy melyik üzletláncról van szó, de minden bizonnyal a "Dia a Dia" az.

Az elnök korábban többször is azzal vádolta a privát szektort és az ellenzéket, hogy "gazdasági háborút" vívnak az ország destabilizálására, és az áru felhalmozásával "a kormány ellen akarják hergelni a lakosságot, amelyet szenvedésre kárhoztatnak".

Maduro csütörtökön katonákat és állami tisztviselőket küldött a "Dia a Dia" üzleteibe, hogy ellenőrizzék a munkát. Az üzletlánc vezetőjét, Manuel Moralest pénteken bojkott és destabilizálás vádjával őrizetbe vették.

A válság miatt romlik a helyzet

A venezuelai gazdaság recesszióban van, és hónapok óta küzd a kőolaj egyre csökkenő árának hatásai ellen. A dél-amerikai állam devizabevételeinek 90 százaléka az olajkereskedelemből származik. Az országban tavaly 60 százalék feletti volt az infláció, a venezuelaiak év eleje óta arra kényszerülnek, hogy sorba álljanak a szupermarketek előtt, hogy hozzájussanak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a liszt.

Hiánycikk több gyógyszer és higiéniás termék, többek közt a vécépapír és a babapelenka is. Sok terméket hetek óta nem lehet kapni, a boltok polcai üresek.

A válság miatt Nicolás Maduro népszerűségi mutatója 22 mindössze százalékos, a felmérések szerint a venezuelaiak háromnegyede elégedetlen az elnök politikájával.

Rovatok