Index Vakbarát Hírportál

Újabb, 170 teherautós orosz konvoj érkezett Kelet-Ukrajnába

2015. február 8., vasárnap 08:39 | aznap frissítve

Újabb, tavaly augusztus óta már a tizenharmadik orosz humanitárius segélykonvoj lépte át az ukrán határt, az oroszok állítása szerint azért, hogy élelmet és más létfontosságú cikkeket szállítson a háború sújtotta kelet-ukrajnai területek lakóinak.

A teherautók a Donyeck és Matvejev Kurgan határátkelőkön estek át a vámvizsgálaton, majd átlépték a határt, és Donyeck, illetve Luhanszk felé indultak. A több mint 170 teherautóból álló járműoszlop a bejelentés szerint 1,8 ezer tonna humanitárius segélyt szállít a rászorultaknak.

Oroszország eddig 12 hasonló segélykonvojt juttatott el a háború sújtotta térségbe, csaknem 16 ezer tonna segélyt osztott szét a rászorulók között, írták orosz hírügynökségek.

Kijevben gyanakodva nézik az orosz segélyakciókat, és azt feltételezik, hogy a kijevi engedély nélkül érkező „humanitárius konvojok" valójában a fegyveres szakadárok utánpótlását szolgálják, főként lőszert, hideg élelmet és fegyvereket szállítanak nekik, írja az MTI.

Porosenko: Nem befagyasztani kell

A kelet-ukrajnai konfliktust nem befagyasztani kell, hanem megoldani, mondta szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián Petro Porosenko, aki szerint azonban ez a válság mindaddig megoldatlan marad, amíg Európából és a tengerentúlról országa nem kap ehhez politikai, gazdasági és katonai támogatást.

Az ukrán elnök szenvedélyes hangú beszéde közben orosz katonák és tisztek ukrán területen talált útleveleit, egyéb személyi okmányait emelte a magasba, jelezve, hogy csapataik ott vannak az országban.

Porosenko azt mondta, bármelyik pillanatban kész lenne parancsot adni a tűzszünetre, hogy ne legyen több halálás áldozata a konfliktusnak. Mint mondta, ebben élvezi Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia elnök teljes támogatását. Az ukrán államfő megerősítette, hogy vasárnap telefonos megbeszélésre készülnek a normandiai négyek néven is emlegetett országcsoport (Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna) vezetői.

Rovatok