Index Vakbarát Hírportál

Illegális bevándorlók fagytak meg a tengeren

2015. február 9., hétfő 23:34

Huszonkilenc illegális bevándorló vesztette életét kihűlés miatt az olasz partoknál. Az MTI szerint a hajó vészjelzést adott le Észak-Afrika és az olasz partok között, amelyre aztán az olasz parti őrség válaszolt.

A csoportot Lampedusától száztíz mérfölddel délre találták meg. Hét utason már nem tudtak segíteni: ők a viharos tengeren haltak meg. Később újabb halottakra bukkantak a hajón, másokat pedig súlyos állapotban szállították Lampedusa kórházába, az utat azonban már nem élték túl.

Az illegális bevándorlók nemzetisége egyelőre nem ismert. Annyit tudni csupán, hogy a csoport főleg fiatalokból állt, akik a fedél nélküli hajón, egy szál ruhában indultak útnak.

Giusi Nicolini, Lampedusa polgármestere szerint tavaly a Mare Nostrum (azaz Mi Tengerünk) nevű olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás problémáján, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió viszont visszalépést jelent. Nicolini azt mondta, a mostani helyzet még annál is rosszabb, mint amikor 2013 októberében a Lampedusánál történt hajószerencsétlenségben 366 illegális bevándorló fulladt a tengerbe.

Rovatok