Index Vakbarát Hírportál

Cáfolta az RMDSZ-es képviselő, hogy Orbán védelmét élvezné

2015. február 10., kedd 15:10

Nem célszerű alkudozni arról, amit a törvények kötelező módon előírnak - jelentette ki kedden Robert Cazanciuc román igazságügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy a román ügyészség látókörébe került Markó Attila romániai parlamenti képviselő Magyarországon tartózkodik, írja az MTI.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem tudja, hol van Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, és csak akkor lehet tárgyalni a kiadatásáról, ha az álláspontok szigorúan a törvényen alapszanak. A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Eugen Iordachescu, a Mikó-perben tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és egy másik restitúciós ügy miatt az ügyészség látókörébe került Markó Attila ügyvédje hétfőn kijelentette: védence Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi.

Markó ugyanakkor a Krónika kérdésére cáfolta, hogy Orbán védelmét élvezné

ez egy szerencsétlen megfogalmazás az ügyvéd részéről. Természetesen nem személy vagy személyek, hanem az ügy mellett áll ki Magyarország. Ezt ugyan ki is fejtette az ügyvéd, de szerencsétlenül indított, ezért tekerték ki.

Markó két bűnvádi eljárásban is érintett. Tavaly jogerősen három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mivel a bíróság szerint a restitúciós bizottság tagjaként jogellenesen döntött a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról a református egyháznak. Emellett azzal gyanúsítják, hogy 2011-ben a restitúciós testület tagjaként közreműködött abban, hogy egy bukaresti telek után törvénytelenül, valós árának háromszorosát fizessék ki kárpótlásként egy igénylőnek.

Ügyvédje szerint Magyarország azért biztosít számára védelmet, mert úgy értékelik, sérül a méltányos igazságügyi eljáráshoz való joga, és a Székely Mikó Kollégium újraállamosítását is felróják Romániának. A jogász szerint Budapest úgy értékeli, a Mikó-ügyben egyrészt a tulajdonhoz való jog sérült, másrészt a méltányos igazságügyi eljáráshoz való jog.

Rovatok