Index Vakbarát Hírportál

Se telefon, se internet nincsen a Krímben

2015. február 10., kedd 12:19 | aznap frissítve

Leállt az Ukrtelekom ukrán távközlési vállalat szolgáltatása kedden az Oroszország által tavaly márciusban elcsatolt Krím félszigeten, a vállalat szóvivőjének közlése szerint azért, mert fegyveresek foglalták el helyi részlegüket, írja az MTI.

Lekapcsolták az összeköttetést

Ukrajna leggazdagabb embere, a donyecki milliárdos Rinat Ahmetov érdekeltségébe tartozó vállalat vezető szerepet tölt be az országban a vezetékes telefon-, valamint internetszolgáltatás terén. A céghez tartozik a Trimob mobilszolgáltató is.

Natalja Jemcsenko, a vállalat szóvivője a Facebookra feltett közleményében azt írta, hogy az éjjel a krími fővárosban, Szimferopolban fegyveresek megszállták az Ukrtelekom helyi irodáját, és lekapcsolták a kábeles összeköttetést a félsziget és Ukrajna többi része között.

Az Ukrtelekom jelen pillanatban nem ellenőrzi saját krími részlegét

- mondta a szóvivő.

Amerikai kiképzők mennek Ukrajnába

Katonai szakértők küldését készíti elő a Pentagon Ukrajnába, hogy segítsenek az ukrán Nemzeti Gárda tagjainak kiképzésében a fokozódó kelet-ukrajnai harcok miatt - jelentette a The Washington Timesra hivatkozva az MTI. Az amerikai szakértők a tervek szerint márciusban kezdik meg a Nemzeti Gárda 600 katonájának kiképzését.

A Pentagon az ukrán fegyveres erők hadműveleti hiányosságait figyelembe véve alakította ki a kiképzés programját

- mondta az Egyesült Államok európai erői parancsnokságának szóvivője, Alana Garas. A Pentagon döntésének közzététele egybeesett Angela Merkel washingtoni látogatásának napjával.

A német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Barack Obama kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, és az esetleges fegyverszállítás célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása.

Szerdán sok minden eldőlhet

Petro Porosenko elnök szerint a kelet-ukrajnai frontvonaltól mintegy 50 kilométerre lévő Kramatorszk városában rakéták csapódtak kedden az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai főhadiszállásába, a támadásnak sok sebesültje van a katonák és a civilek körében is. Az AFP szerint legalább hat civil vesztette életét. A rakétákat a szakadárok által megszállt Horlivka városának környékéről lőtték ki.

Az ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök szerdán tárgyalóasztalhoz ül a fehéroroszországi fővárosban, Minszkben, hogy megpróbáljanak tető alá hozni egy tűzszüneti megállapodást.

Rovatok