Index Vakbarát Hírportál

Dániai terror: elfogták a merénylő két segítőjét

2015. február 16., hétfő 10:18

A dán rendőrség letartóztatott két embert, akik a feltételezésük szerint segítették a merénylőt, írja a SkyNews.  A két férfit annak a helyszínnek a közelében fogták el, ahol a rendőrök vasárnap hajnalban tűzpárbajba keveredtek a támadóval, Omar el-Husszeinnel, aki addigra két embert megölt és öt rendőrt megsebesített.

A letartóztatott férfiakat a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy elbújtatták el-Husszeint az első támadás után, illetve hogy a támadó tőlük kapta a fegyvert. A gyanúsítottak tagadják, hogy közük van a merényletekhez.  Hétfőn egy dán bíróság tíz napra vizsgálati fogságba helyezte őket.

A 22 éves, büntetett előéletű el-Husszein  először szombat kora délután támadt rá egy kávézóra, feltehetően azzal a szándékkal, hogy megölje Lars Vilks svéd karikaturistát, aki egy szólásszabadságról szóló vitán vett részt a helyszínen. Itt egy dán filmrendezőt ölt meg és három rendőrt megsebesített. A merénylő később, vasárnap hajnalban egy zsinagógát akart megtámadni, de nem sikerült bejutnia, csak az ajtó előtt álló férfit lőtte le. Ezután pár órával később egy koppenhágai pályaudvar közelében tűzpárbajba keveredett a a rendőrökkel, akik lelőtték.

A két áldozat az 55 éves Finn Nørgaard dokumentumfilmes és a 37 éves Dan Unzan, a helyi zsidó közösség egy aktív tagja. „Finn egy nagyon eredeti, hihetetlenül melegszívű és kreatív ember volt, elkötelezett és fantasztikus” – mondta róla egy barátja a Localnak. Nørgaardot filmesként különösen érdekelte a bevándorlók integrációjának kérdése.

Unzan a helyi zsidó közösség ismert és aktív tagja volt, aki vasárnap kora reggel egy bár micvó biztonságát őrizte a zsinagógában. „Nagyon hálásak vagyunk azoknak, akik tesznek valamit azért, hogy folytathassuk a zsidó hagyományőrzést. Dan egy ilyen ember volt" – mondta a dán zsidó közösség vezetője a lapnak.

Rovatok