Index Vakbarát Hírportál

Merkel a zsidókat nyugtatja

2015. február 16., hétfő 20:43

Azt követően, hogy a koppenhágai terrorcselekmények miatt Benjámin Netanjahu ismét felszólította az európai zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe, Angela Merkel német kancellár és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is maradásra kérte az országaikban élő zsidókat.

Az MTI híradása szerint Angela Merkel egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy a német kormány azt szeretné, hogy a Németországban élő zsidók továbbra is maradjanak.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a zsidó vallású állampolgárok és a zsidó intézmények biztonsága garantálva legyen.

Merkel közölte, örül és hálás, hogy ma élnek zsidók Németországban, hiszen a hazai zsidó közösség létszáma a holokauszt hatására majdnem nullára csökkent a II. világháború végére. A németországi zsidó közösség ma 100 ezer főt számlál, míg a berlini fal 1989-es leomlásakor 26 ezren éltek Nyugat-Németországban.

Az osztrák külügyminiszter pedig úgy reagált Netanjahu szavaira, hogy

Európa zsidók nélkül nem volna Európa. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy garantálni tudjuk a biztonságot, hogy a zsidó vallású emberek ne kényszerüljenek emigrációra. Az ausztriai zsidó közösségnek gyarapodnia kell.

Ugyanakkor a Simon Wiesenthal Központ egy európai konferencia összehívását szorgalmazta, mivel úgy vélik, hogy a párizsi és a koppenhágai merényletek a szólásszabadság aktivistái és rendőrök mellett zsidók voltak a támadások célpontjai. Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez címzett levelükben azt kérték, hogy hívja össze az államok képviselőit, civil szervezeteket, vallási vezetőket és szakértőket, hogy "minden fronton harcoljanak az antiszemitizmus ellen.

Rovatok