Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz euróval segítjük a kivégzett egyiptomi keresztények családjait

2015. február 17., kedd 15:42

A magyar külügyminisztérium 500-500 euróval segíti a brutálisan kivégzett egyiptomi keresztények családjait, írja az MTI.

Közleményük szerint

Magyarország nem nézheti tétlenül, hogy a Közel-Keleten élő keresztény közösségeket folyamatosan támadások érik.

Az összeget elküldik a kairói nagykövetségre, így azt még a héten átadhatják.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben nyilvánított részvétet Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek. A kormányfőt „mélyen megrázta, hogy 21 egyiptomi kopt keresztényt mészároltak le brutálisan Líbiában” – olvasható a Kormany.hu-n.

Még lehetnek foglyok

Közben egy egyiptomi emberi jogi szervezet nyílt levélben hívta fel figyelmet arra, hogy legalább hét, de az is lehet, hogy hatvan, tavaly augusztusban és szeptemberben elrabolt kopt keresztény sorsáról még mindig semmi hír.

Az Egyiptomi Bizottság a Jogokért és a Szabadságért leírása szerint négy vendégmunkás tavaly augusztusi elrablásáról egy ötödik társuk számolt be családjaiknak. A szemtanút a szélsőségesek csupán azért engedték szabadon, mert muzulmán vallású.

A neveik alapján vélhetően egy családból származó vendégmunkások Tripoliból menekültek éppen Egyiptom felé, amikor nyomuk veszett. Akkor hagyták el a fővárost, amikor a régió milíciáiból alakult iszlamista koalíció, a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) megszállta azt. Megmenekült társuk szerint Szirt kikötőváros határából hurcolták el őket.

Rovatok