Index Vakbarát Hírportál

Magyarul üzent Donyeck a kárpátaljaiaknak

2015. február 19., csütörtök 20:18

„A Donyeckben és Luganszkban, Kramatorszkban és Szlavjanszkban harcoló népfelkelők egyben Kárpátalja szabadságáért is küzdenek! Magyarok! Ne legyetek eszköz a kijevi rezsim kezében!” – áll többek között azon a magyar nyelvű szórólapon, amely február eleje óta kering a neten.

A Donyeck és Lugansz megyénél szolgáló magyar katonáknak címzett szórólapról azonban a helyszínről nem érkezett beszámoló. Csak az a biztos, hogy az interneten kering.

„Nem meglepő egy ilyen magyar nyelvű szórólap felbukkanása, bár nem tudunk arról, hogy a katonákhoz is eljutott volna” – mondta az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége (UMDSZ) elnöke. Zubánics László szerint a jó minőségű magyar szöveg aligha készülhetett Donyeck vagy Luganszk megye szakadárjai között. Azt azonban kétli, hogy amögött olyan kárpátaljai magyarok állnának, akik nyílt háborúellenességüket összekötötték Moszkva melletti kiállással, bár tavaly szeptemberben volt olyan kárpátaljai magyar ifjúsági politikus, aki így tett.

„Most óvatosság jellemzi a kárpátaljai magyarokat, még a közösségi oldalakon is óvatosan kommentelnek a háborúval kapcsolatosan” – mondta Zubánics, aki szerinta magyar közösség visszatért a kilencvenes évekbe, amikor attól tartott, hogy megfigyelik és nyilvántartást készítenek róluk.

„Aki szembe megy, azt már könnyen érheti a szeparatizmus vádja, ezért mindenki igyekszik csöndben meghúzni magát. Ezért aztán a mozgósítással kapcsolatban sem szívesen nyilatkozik senki.”

Az ukrán haderő feltöltése azonban így is vontatottan halad. Az adatok szerint 20-25 százalékát sikerült teljesíteni a mobilizáció 4. hullámában. Ezt részben az okozza, hogy nagyon alacsony az egészségügyileg alkalmas potenciális katonák száma – a behívó 25-60 közötti, már korábban szolgált férfiakra vonatkozik –, másrészt, hogy a papírt nagyon kevesen veszik át.

A kis közösségek igyekeznek értesíteni egymást, ha aktuális a behívók kézbesítése, de van, hogy erre sincs szükség: az érintett férfiak nagy része már eddig is külföldön dolgozott, így nem is tudná átvenni a papírt.

Jól jött az útlevél

Ez nem csak a magyarlakta településekre, hanem az ukránokra is igaz. Kétségtelen azonban, hogy a kárpátaljai magyarok számára a külföldi munkavállalást megkönnyítette az egyszerűsített honosítási eljárás. A tapaszalat szerint azonban a kelet-ukrajnai háború újabb lendületet adott a magya állampolgársági kérelmeknek. Ezután sokan már Ukrajnán kívül – bár nem feltétlenül Magyarországon – képzelik el jövőjüket.

A falvakban a behívókat az önkormányzatnak kellene kézbesíteni, ez tovább rontja a hatékonyságot: az önkormányzat képviselői ugyanis már az őszi helyhatósági választásokra gondolva maguk sem érdekeltek abban, hogy a leveleket eljuttassák a címzettekhez. Ez nem csak a magyarok által lakott területen, de a Kárpátokon túli, Nyugat-Ukrajnára is igaz.

80 magyar Donyeckben

A kelet-ukrajnai katonai vonalakon lévő ukrán ellenőrzési pontokon könnyű kárpátaljai magyar katonába futni. Zubánics szerint azonban a magyar szervezetek előtt nincsenek olyan adatok, amelyekből állítható, hogy Kárpátaljáról nagyobb arányban hívnának be katonákat, mint Ukrajna más részeiből. Kivéve persze Donyecket és Luganszkot: az innen eljött ukrán állampolgárokat nem érinti a behívó és az önkéntesek közé is visszafogottan veszik őket fel. Ez azt is mutatja, hogy Kijev nem bízik a terület civiljeiben, ami viszont gyengítheti Kijev esélyeit a számára megfelelő rendezésre. 

Ráadásul a többi területen ellenérzést szülhet, hogy a jó erőben lévő menekült donyecki apukának nem kell harcolnia az otthonáért, ahová viszont el kell mennie a távolban élő fiatalnak.

Zubánics körülbelül 80 kárpátaljai magyarról tud, aki szolgálatot teljesít a donyecki térségben. (Hogy szakadár oldalon vannak-e, nem tudni. Donyeck és Luganszk megyében 200-200 kárpátaljai magyar gyökerű személy él, elméletileg kerülhettek ki Donyeck-párt harcosok közülük is.) A harcoló kárpátaljaiak nagy része szerződéses katona lehet.

Sokan közülük a 128-as munkácsi hadosztályban vannak, amely épp a vonal legérzékenyebb pontján, Debalcevóban teljesített szolgálatot. A kivonás már folyamatban van, de egy részük még mindig a szakadár erők által több-kevésbé bekerített katlanban van. Eddig három kárpátaljai magyar katona esett el a harcokban, mindhárman szerződésesek voltak.

Rovatok