Index Vakbarát Hírportál

Már Hollandiában vizsgálják a lelőtt maláj gép roncsait

2015. február 21., szombat 10:00

Nemzetközi légügyi szakértők egy dél-hollandiai légitámaszponton megvizsgálták a tavaly júliusban Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító repülőgép roncsait, a Boeing 777-es repülőgép törzsén keletkezett töréseket, valamint az azon rögzített becsapódásnyomokat. A szakértők Ukrajnából, Malajziából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Oroszországból érkeztek.

A holland biztonsági hivatal (OVV) bejelentette, hogy hamarosan nekilátnak a repülőgép háromdimenziós helyreállításához. A rekonstrukció a Gilze-Rijenben lévő katonai támaszponton történik, ahova teherautókon szállították Kelet-Ukrajnából a roncsokat. A testület várhatóan egy éven belül közzéteszi végleges jelentését a történtekről.

Egy tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott előzetes jelentés szerint több, kívülről érkező nagy erejű tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata, írja az MTI.

A Malaysia Airlines járata 2014. július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében. A gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt, közülük 193-an holland állampolgárok voltak. A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé a történtekért.

Rovatok