Index Vakbarát Hírportál

Amerikai hadihajó másolatára lőtt Irán

2015. február 25., szerda 17:26

Amerikai hadihajó életnagyságú másolatára lőtt rakétákat az iráni hadsereg a Hormuzi-szorosban tartott hadgyakorlaton. Az Iszlám Forradalmi Gárda az új víz alatti rakétáit tesztelte – írja az Nbcnews.com.

Az iráni állami média felvételei alapján a levegőből és több hajóval is támadták az álhajót. A gyakorlat során 25 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépeket, ballisztikus rakétákat, torpedókat, rakétavetőket és vállról indítható rakétavetőket is bevezetettek.

Irániak rakétát lőttek egy kamu amerikai hadihajóra

Amerikai adatok szerint a világ össze tengerből kitermelt olajának nagyjából harminc százaléka megy keresztül a Hormuzi-szoroson. Az amerikai hatóságok korábban már jelezték nyilatkozataikban, hogy tartanak attól, hogy az iráni hadsereg esetleg megpróbálja megzavarni az olajkitermelést, vagy rátámad a Perzsa-öbölben járőröző amerikai hadihajókra.

A Gárda hadierejének vezetője, Ali Fadavi nemrég azt nyilatkozta, hogy "50 másodperc alatt el tudnának pusztítani egy amerikai hadihajót". "Jelentős mértékben megnöveltük a hadi kiadásainkat, hogy biztosítsuk a régió védelmét" - nyilatkozta az iráni parlament elnöke a hadgyakorlatok előtt.

Rovatok