Index Vakbarát Hírportál

Horroráron adják a kenyeret Kárpátalján

2015. március 6., péntek 17:50

Az elmúlt két hétben 80 százalékkal emelkedett Kárpátalján a kenyér ára. Ungváron egy szokványos fehér vekni kenyér 16 hrivnyába (193 forint) kerül, míg Munkácson és Beregszászon is elkérnek érte 13 hrivnyát, idézi az MTI a Mukachevo.net munkácsi hírportált.

Bár a külföldi fizetőeszközökhöz képest rohamosan veszít értékéből a hrivnya, Mihajlo Kivkovics, a Kárpátalja megyei állam gazdasággal és kereskedelemmel kapcsolatos igazgatója szerint indokolatlan, hogy ennyire megszaladt a kenyér ára. Méghozzá azért, mert

Összehasonlításképpen, a legnagyobb kijevi sütőipari vállalat a héten fog árat emelni. Így kerül majd Kijevben egy vekni kenyért 7 hrivnyába.

Pékbűnözés

A Kárpátaljai megyei agráripari-fejlesztési hivatalban nem nézik tétlenül, hogy az egekbe szökjön a kenyér ára, jövő héten vizsgálódni fognak a monopolellenes szervek, hogy kiderüljön kik állnak a drágulás hátterében. Ha bebizonyosodik a gyanújuk, amely szerint a kapzsi pékek tehetnek a drágulásról, akkor felelősségre fogják vonni őket, mondták a munkácsi portálnak a hivatalban.

A megyei vezetők egyébként a lakosságot is felelősnek tartják a kialakult helyzetért, ugyanis szerintük semmi nem indokolta, hogy az elmúlt hetekben felvásárlási pánik alakuljon ki, és az emberek tartós élelmiszerekre költsék a megtakarításaikat.

Kárpátalján az átlagbér 2804 hrivnya (mai árfolyam szerint 34 ezer forint), szemben az országos 3059 és a legmagasabbnak számító kijevi 5427 hrivnyás átlaggal. Az átlagnyugdíj összege az ukrajnai megyében 1267 hrivnyát tesz ki, ám a nyugdíjasok többségének járandósága alig haladja meg az ezer hrivnyát.

Rovatok