Index Vakbarát Hírportál

Kínzásra vallottak Nyemcov gyilkosai?

2015. március 11., szerda 11:00 | aznap frissítve

Kínzással vették rá a csecsen gyanúsítottakat arra, hogy vallják be: ők ölték meg február végén Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt - állította Andrej Babuskin, a Kreml mellett működő emberi jogi konzultatív tanács egyik tagja a börtönben tett látogatása után. A Polgárjogi Bizottság nevű civil szervezet elnökeként is dolgozó aktivista az MTI tudósítása szerint egy újságíró társaságában látogatta meg  Zaúr Dadajevet, illetve a szintén őrizetbe vett Anzor és Sagit Gubasevet, és rögtön kérte a főügyészséget és a szövetségi nyomozó bizottságot gyanúja ellenőrzésére.  

Babuskinnak az tűnt fel, hogy  keddi látogatáskor számos sérülést fedezett fel Zaúr Dadajev és Anzor Gubasev testén, amelyek az őrizetbe vétel után keletkeztek. A korábban a csecsen belügyi erőknél dolgozó, a csecsen háborúban orosz oldalon harcolt Zaúr Dadajev azt mondta a látogatóinak, hogy a múlt heti letartóztatása után

két napot töltött bilincsben, egy vászonzsákkal a fején.

Vallatói közben egész idő alatt azt üvöltötték az arcába, hogy "Te ölted meg Nyemcovot?", amit ő tagadott, de amikor felajánlották neki, hogy elengedik a vele együtt elfogott régi kollégáját, akkor belement az alkuba, és hétfőn bevallotta, hogy azért szervezte meg Putyin legfőbb politikai ellenfelének tartott Nyemcov meggyilkolását, mert az egyszer (!) negatív kijelentést tett a muszlimokra és az iszlám vallásra. 

Ki lehet a következő? Itt egy lista

Oroszországban létezik egy "kilövési lista", amelyen ellenzéki politikusok szerepelnek, de Borisz Nyemcov gyilkosa nem Zaúr Dadajev, az ügy első számú gyanúsítottja, írja az MTI a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki újság honlapja alapján.

A cikk szerint Borisz Nyemcovon kívül ezen a listán szerepel Alekszej Venyegyiktov, Mihail Hodorkovszkij és Szobcsak is. „Valószínű, hogy a listán szereplők mindegyikének meggyilkolásán nem egy, hanem legalább két csoport is dolgozik, ahogy ez a csecsenföldi bérgyilkosoknál szokásos ..." - írta a szerző. 

A csecsen-szál eddig sem győzte meg Nyemcov környezetét, főleg azután, hogy egy ötödik gynúsított kezében elfogás közben felrobbant egy kézigránát. 

Rovatok