Index Vakbarát Hírportál

Pusztító vihar: legalább 44 halott

2015. március 14., szombat 08:18

Pusztító vihar söpört át péntek éjszaka az Ausztráliától északkeletre fekvő Vanuatu szigetcsoporton, bár hivatalos adatokat még nem közöltek, legkevesebb negyvennégy ember vesztette életét, írta az MTI. A távolabbi, legerősebben sújtott szigetekkel megszakadt az összeköttetés, onnan csak kósza hírek érkeznek.

A fővárosból, Port Vilából egy külföldi katasztrófavédelmi szakember azt jelentette, hogy az utcák tele vannak törmelékkel, leszaggatott háztetőkkel, kicsavart fákkal, az elektromos vezetékeket is letépte a szélvihar. Szemtanúk nyolc méter magas hullámokról számoltak be, amelyek elöntötték a fővárost.

"Olyan volt, mintha bombát dobtak volna le a városközpontra. Nincs áram. Nincs víz" - mondta Alice Clements, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) helyi munkatársa. "Meg nem erősített jelentéseket hallunk áldozatokról és rengeteg sérültről. Az emberek segítséget kérnek" - tette hozzá.

A Pam névre keresztelt, ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon sebessége óránként 200 kilométer fölött volt, de egyes széllökések elérték a 340 kilométert is. Vanuatu állam 267 ezres lakossága 65 szigeten szétszórva él, közülük mintegy 220 ezren kerültek veszélybe.

Rovatok