Index Vakbarát Hírportál

Durvul a korrupciós harc, miniszterek bilincsben

2015. március 16., hétfő 16:14

Őrizetbe vették Horia Georgescut, a román Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőjét, akit többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA), írja az MTI. Az ANI vezetőjét kommandósok vitték be hajnalban az ügyészségre, ahonnan nyolc órával később bilincsben vitték el a rendőrök.

Ő már a sokadik felelős beosztású hivatalnok, akire lecsapott a DNA. 

Érdekesség, hogy az ANI maga is egy korrupcióellenes hatóság, amely a tisztségviselők vagyonosodását, összeférhetetlenségi eseteit vizsgálja. Georgescut azonban nem az ANI elnökeként, hanem az Ingatlanvagyon Visszaszolgáltatási Ügynökség, azaz ANRP keretében működő központi kártérítési bizottság volt tagjaként gyanúsítják korrupcióval.

Georgescut azzal gyanúsítják, hogy a piaci értéknél nagyobb kárpótlást ítélt meg a kommunizmus idején államosított olyan ingatlanokért. A most őrizetbe vett Georgescu egykori hivatala a számvevőszék kérésére vizsgálta át az egykori kifizetéseket, vázolta a hátteret a Krónika.ro. Az átvizsgált 452 dosszié közül 94 esetében kiderült, hogy az eredetileg becsült értékhez képest a restitúciós bizottság húsz százalékkal növelte a kárpótlás értékét.

Nagyhalak bilincsben

Ezen ügyben korábban már letartóztatták a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) egykori főügyészét, Alina Bicát. Az ügyészség szerint Bica 2011-ben egy üdülőövezeti telekért cserébe háromszoros áron értékelt fel egy 13 hektáros telket, és így 18 milliárd forintnyi kárt okozott az államnak.

Bicát, aki jó eséllyel kapta volna meg a legfőbb ügyészi posztot, még novemberben vették őrizetbe, tudósított az MTI.

Magyar szála is van a restitúciós botránynak: tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét- Markó Attilát a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, és egy másik restitúciós ügyben is visszaéléssel gyanúsítják. Markó ezek után elmenekült az országból, egyes hírek szerint Magyarországon bujkál.

Kenőpénzen csúszott el a pénzügyminiszter

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a múlt héten kihallgatta a pénzügyminisztert is. Darius Valcovot még kinevezése előtt, polgármesterként elkövetett korrupcióval vádolják. Az ügyészek azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között 2 millió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől, s ezért cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést a polgármester vezette városban, Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban. A pénzügyminiszter most vasárnap le is mondott, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította Victor Ponta román miniszterelnököt, hogy váltsa le a korrupciós üggyel vádolt miniszterét, foglalta össze az MTI.

A DNA halálosan komolyan veszi a korrupciós harcot, amit bizonyít, hogy szintén a múlt hét végén vették őrizetbe Bukarest egyik befolyásos polgármesterét.

Marian Vangheliét azzal gyanúsítják, hogy kerületében a hivatala által kötött szerződések után jelentős jutalékokat szedett be. A gyanú szerint Vanghelie 2007 óta polgármesterként 20 százalékos jutalékot szedett be a Dumitru Marin vállalkozó több cégével aláírt szerződések után, így összesen mintegy 90 millió eurós (27 milliárd forintos) "közvetítői díjra" tett szert. A Marinnal kötött szerződések összértéke eléri a 450 millió eurót (137 milliárd forintot).

A barátnő is visszaélt

Az ügyben a polgármester barátnőjét, Oana Niculescu-Mizil parlamenti képviselőt is kihallgatták, mivel a Vanghelie hivatala által előnyben részesített cégek között két olyan is található, amelyben neki is érdekeltsége van. Niculescu-Mizil csütörtökön lemondott törvényhozói mandátumáról. Mindketten tagadják, hogy visszaéléseket követtek volna el. A letartóztatott polgármester a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb tagjának számított.

A román korrupcióellenes hatóság az utóbbi hónapokban számos politikus ellen, valamint Victor Ponta kormányfő sógorával, egy prominens bíróval és a nagyváradi görög katolikus püspökkel szemben indított eljárást.

Románia 2012-ben megválasztott törvényhozóinak nagyjából hét százalékát ítélték el vagy vonták eljárás alá korrupció miatt.

Tavaly a DNA rekordszámú magas rangú politikus, 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag ellen indított nyomozást. A szervezet tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt.

Rovatok