Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Népirtást követhetett el az Iszlám Állam

2015. március 19., csütörtök 13:26

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának csütörtökön közzétett vizsgálata szerint az Iszlám Állam iraki mészárlásai kimeríthették a népirtás bűncselekményét, írja az MTI.

A szemtanúk vallomásain alapuló jelentés szerint az Iszlám Állam a jazidi kisebbség teljes megsemmisítését tűzte ki, amikor tavaly nyáron lemészárolta a kurd etnikumú, de saját vallással rendelkező jazidik több száz tagját. A több mint száz túlélő gyilkosságokról, kínzásokról, nemi erőszakról, a muzulmán hitre való áttérés kényszerítéséről és a gyerekek kényszersorozásáról számolt be. Egyes szemtanúk szerint tiltott vegyi fegyvert, klórgázt is bevethettek az irai el-Anbár tartományban, és az elfogott nőket és gyerekeket hadizsákmányként kezelte.

Az ENSZ jelentése ugyanakkor kitér arra is, hogy vélhetően az iraki kormányerők is követtel el háborús bűnöket az Iszlám Állam elleni harcuk során, mivel állítólag tiltott fegyvernek számító hordóbombákat vetettek be. A jelentés azt tanácsolja, hogy az Irakban történtek kivizsgálását az ENSZ Biztonsági Tanácsa kérje a Nemzetközi Büntetőbíróságtól.

És hogy pontosan mi történik a jazidi nőkkel? Szakértők szerint 2500-4500 jazidi nőt rabolhatott el az Iszlám Állam idáig, a 19 éves Jana szabadulása után azt nyilatkozta a CNN-nek októberben, hogy a dzsihádisták először azt követelték, hogy térjen át az iszlám hitre, majd elvették tőle ékszereit, a telefonját és a pénzét. Moszulba szállították, ahol több száz nővel élt együtt egy háromemeletes épületben.

Néha megjelentek az Iszlám Állam fegyveresi, akik kiválasztottak 3-4 lányt, akiket hazavittek. A lányokat szexrabszolgaként használták és áruba bocsátották Moszul és Rakka piacain. A dzsihadisták saját propagandaújságukban büszkék rá, hogy a nem igazhitűeket ágyasként tartják és rabszolgasorba taszítják, szerintük ez része az iszlám törvényeknek. 

Rovatok