Index Vakbarát Hírportál

Vonaton kerestek orosz katonákat a litvánok

2015. március 19., csütörtök 21:23

Fokozták a biztonsági ellenőrzést a vilniusi pályaudvarokon, miután a hatóságok olyan értesülést kaptak, hogy orosz sorkatonák utazhatnak át az országon a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz Kalinyingrádi területre – írja az MTI a Delfi baltikumi hírügynökségre hivatkozva.

A határőrség szóvivője szerint a litván határőrség a külügyminisztérium konzuli hivatalától kapott információ alapján feltartóztatott egy, a kalinyingrádi enklávéba tartó vonatot, mert felmerült a gyanú, hogy orosz katonák utaznak rajta. A vonatot átvizsgálták, de az összes utas érvényes dokumentumokkal és vízummal rendelkezett, így a vonatot továbbengedték.

Annyit tudunk, hogy egy haditengerészeti iskola diákjai utaztak a vonaton

- mondta Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszter, aki azt is mondta, hogy azért elővigyázatosságból fokozták az ellenőrzéseket.

Hétfőn Vlagyimir Putyin elnök parancsára a hadrafoghatóság váratlan ellenőrzése keretében teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a Kalinyingrádi területet is magába foglaló nyugati katonai körzet egyes légideszant alakulatait. A Baltikumban egyre többen tartanak orosz agressziótól, erről bővebben itt írtunk.

Rovatok