Index Vakbarát Hírportál

Összeurópai erődemonstrációval bosszantja az USA az oroszokat

2015. március 23., hétfő 16:00

Átlépték a litván-lengyel határt azok az amerikai egységek, amelyek a Dragoon Ride fedőnevű erődemonstráció keretében vonulnak át hat európai országon. Ezeken a képeken éppen az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú, lövészszállító páncélozott harcjárművei láthatók a lengyelországi Budziskóban.

Az amerikai csapatok ezekben a napokban 1800 kilométeres utat tesznek meg az Operation Atlantic Resolve hadgyakorlatról hat európai országon keresztül. Észtországból Lettországon és Litvánián át érkeztek Lengyelországba, ahonnan Csehország érintésével mennek majd tovább a németországi Vilsek támaszpontra.

A 18 tonnás Strykerek és más nagyméretű járműveket általában vasúton szokták szállítani, a mostani nappali, közúti szállítás célja a határozott erődemonstráció: az amerikaiak így akarják érzékeltetni kelet-európai katonai jelenlétüket, és azt, hogy a fenyegetőnek érzett orosz külpolitikával szemben figyelnek a térségre.

Az amerikai csapatok néhány napja mindössze 300 méterre voltak az orosz határtól, amikor Narvában, az észt-orosz határvárosban vettek részt a függetlenség napi ünnepségeken. Lengyelországban eközben az amerikaiak a lengyelekkel közösen tartanak egyhetes légvédelmi hadgyakorlatot, ahol a Patriot rakétavédelmi rendszer használatára fókuszálnak..

Rovatok