Index Vakbarát Hírportál

David Cameron bejelentette, mikor vonulna vissza

2015. március 23., hétfő 19:46

A BBC Newsnak adott interjújában jelentette be David Cameron brit miniszterelnök, hogy ha nyernek is a májusi választásokon a pártjával, akkor sem gondolkodna el egy harmadik ciklus elvállalásán. Mint fogalmazott, „addigra ideje lesz a váltásnak.” Ez persze csak 2020-ban jönne el, hiszen a május 7-i választások után - ha nyernek - még csak másodszor lenne miniszterelnök, ezt az öt évet pedig mindenképpen kitöltené.

Cameron ugyanakkor a lehetséges utódait is megnevezte: Theresa May belügyminiszter, George Osborne pénzügyminiszter és Boris Johnson, London polgármestere szerepel a listáján, és mindhármat „nagyszerű, tehetséges embernek” tartja.

A modern brit politikatörténetben először Tony Blair, a Munkáspárt vezette előző brit kormány miniszterelnöke jelentette be előre, a 2005-ös parlamenti választások előtt nem sokkal, hogy még egy megméretést vállal, utána azonban már nem indul többet a kormányfői posztért.

Blair - aki egymás után három választási győzelemre vezette a Munkáspártot, rekordot döntve a párt történetében - szintén azzal az ígérettel indult a tíz évvel ezelőtti választásokon, hogy győzelem esetén kitölti teljes mandátumát. Az iraki háború körüli súlyos belpolitikai botrányok és a Munkáspárt meredek népszerűségvesztése nyomán azonban - engedve a saját pártján belül is mind erőteljesebb nyomásnak - már 2007 nyarán lemondott, átadva helyét addigi pénzügyminiszterének, Gordon Brownnak, írja az MTI-

Cameron teljesen váratlan hétfői bejelentése bizonyosan találgatásözönt indít útjára az utódlás mikéntjéről és lehetséges időpontjáról. Jóllehet a kormányfő határozottan kijelentette, hogy választási győzelme esetén kitöltené teljes mandátumát, brit politikai bennfentesek azonban már korábban felvetették annak lehetőségét, hogy Cameron a brit EU-tagságról tervezett, legkésőbb 2017-ig esedékes népszavazás után lemondhat. 

Rovatok