Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz annyi női Uber-sofőr?

2015. március 23., hétfő 20:24

Visszalépett korábbi szándékától az ENSZ női tagozata, és mégsem fognak együttműködni a személyszállítást forradalmasító (nálunk a hétvégén súlyosan túlterhelt) Uber nevű céggel.

Az Uber alig pár hete jelentette be, hogy 2020-ra egymillió nőnek szeretne munkahelyet teremteni. Ezzel a lépéssel nemcsak a sofőrök számát növelték volna drasztikusan, hanem a női vezetők számát is. Amerikában jelenleg a sofőrök mindössze 14 százaléka nő.

Két héttel ezelőtt Travis Kalanick, az Uber alapítója stratégiai partnerséget kötött az ENSZ női tagozatával. Az egyezményt Phumzile Mlambo-Ngcuka, a női tagozat igazgatónője is aláírta.

Ennek ellenére az ENSZ női tagozata, különböző szakszervezetek és a nők jogainak védelmével foglalkozó szervezetek nyomására, pénteken meghátrált, és nyilvánosan is visszamondta a megállapodást egy a nők helyzetével foglalkozó konferencián New York-ban, írja a Guardian. Az ellenérzéseket az az eset válthatta ki, amely során egy indiai Uber-sofőr megerőszakolta 25 éves utasát.

A felszólalásról felvétel is készült:

Phumzile Mlambo-Ngcuka felszólalás

Az ENSZ női tagozatának egyik szóvivője szerint: továbbra is arra biztatják az Ubert, hogy kiálljanak a nemek egyenlősége mellett, ők viszont nem terveznek többet foglalkozni az együttműködéssel.

Az Uber szóvivője ezzel szemben azt mondta, a továbbiakban is kitartanak céljuk mellett, és öt éven belül egymillióra növelnék női sofőrjeik számát, amihez a jövőben is számítanának az ENSZ női tagozatának, illetve más női szervezetek tanácsaira. Szerintük csak a hasonló közösségek együttműködésével valósíthatják meg elképzelésüket, a gazdasági egyenlőséget.

Rovatok