Index Vakbarát Hírportál

Mégis tudtak a másodpilóta depressziójáról

2015. március 31., kedd 19:34

A Lufthansa elismerte, hogy a repülőgéppel vélhetően szándékosan lezuhanó pilóta mégis informálta depressziójáról a repülőiskolát. Az AP híre szerint Andreas Lubitz 2009-ben, amikor folytatta a képzést, arról tájékoztatta a Lufthansa pilótaképző iskoláját, hogy "súlyos depressziós tünetei" miatt kellett szüneteltetnie tanulmányait.

A Lufthansa kedd este magyar nyelven is kiadta közleményét, miszerint "az ügy gyors és teljes körű tisztázása érdekében" belső vizsgálatot folytattak le és további, főleg a pilótaképzésre vonatkozó és egészségügyi dokumentumokat adtak át a düsseldorfi államügyészségnek. Ezek között voltak a másodpilóta és a pilótaképző iskola közötti emailek is, ebben a levelezésben tájékoztatta Lubitz a pilótaiskolát 2009-ben, a tanulmányai újrakezdésekor „korábban lezajlott súlyos depressziós epizódról” orvosi dokumentumok segítségével.

Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke múlt csütörtökön még csak annyit mondott, hogy Lubitznak 2008-ban félbe kellett szakítania a pilótaképzését. Ennek pontos okát az orvosi titoktartásra és a személyiségi jogok védelmére hivatkozva akkor nem nevezte meg. A Bild szerint amikor a másodpilóta kiképzése megszakadt, depresszióban és szorongásban szenvedett. Ebben az időben néhány hónapig légiutas-kísérőként dolgozott.

Később újabb teszteket végeztek el, és Lubitz folytathatta a kiképzést. A Spiegel azt írja, repülésre alkalmas (fit to fly) minősítést kapott. Sikeresen letette a vizsgákat, majd 2013-ban megkapta a pilótaengedélyt.

Érvényes „class 1” orvosi igazolás birtokában lépett szolgálatba 2015. március 24-én, erősítette meg a vállalat múlt csütörtökön.

300 millió dollárral készül a Lufthansa

A 150 ember életét követelő – a gyanú szerint a másodpilóta által szándékosan előidézett – tragédia után a német cég 300 millió dollár kifizetésével számol.

Az összegben benne van a mentési munkálatok és az áldozatok DNS-minták után való azonosításának költségei is. A pénz nagy része azonban a 144 utas hozzátartozójához fog kerülni, bár a pontos összegről még korai nyilatkozni.

Az elkülönített összeg majdnem kétszerese a légikatasztrófákkor bevett fejenkénti egymillió dollárnak. A Lufthansa előzetesen 50 ezer eurót utalt ki áldozatonként.

Rovatok