Index Vakbarát Hírportál

Egy fekete férfi lelövésével gyanúsítanak egy amerikai rendőrt

2015. április 8., szerda 08:28 | aznap frissítve

Eljárást indítottak Dél-Karolina államban egy fehér bőrű rendőr ellen, mert a gyanú szerint agyonlőtt egy fekete férfit, írja az MTI.  A 33 éves rendőrt azután tartóztatták le, hogy egy járókelő levideózta a szombaton történteket. 

A rendőr félreállította az autójával közlekedő, 50 éves Walter Lamer Scottot, mert el volt törve az egyik féklámpája. A The New York Times című lap birtokába került videofelvétel szerint a rendőr és Scott között dulakodás tört ki, majd a fekete férfi elkezdett futni. A rendőr a menekülő férfira először rálőtt egy kábító pisztollyal, majd nyolcszor éles lőszerrel, amire Scott összeesett és meghalt. A rendőr ezután megbilincselte a halott férfit, visszalépett tőle, majd mellé dobott egy tárgyat, amiről nem állapítható meg a felvételen, hogy micsoda.

A videót itt nézheti meg. Figyelem, felkavaró tartalom!

A rendőr ügyvédje kiadott hétfőn egy közleményt, miszerint védence fenyegetve érezte magát, és a megállított autós megpróbálta elvenni tőle a kábító pisztolyát. A rendőr kedden már azt mondta kollégáinak, hogy Scott elvette tőle a kábító fegyvert.

Az esetnek nagy jelentősége lehet, mert az Egyesült Államokban az utóbbi időben többször megtörtént, hogy a rendőrség intézkedésével indokolatlanul halált okozott, különösen fehér bőrű rendőr fekete áldozatét.

A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban országszerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki. Polgárjogi aktivisták a mostani eset után rögtön nyugalomra intették a társadalmat. A közösségi portálokon pedig sokaknak az volt a véleménye, hogy a hatóságok teljesen másképp cselekedtek volna, ha valaki nem filmezte volna le az esetet, és nem adta volna át a felvételt az áldozat családjának.

Rovatok