Index Vakbarát Hírportál

Újabb orosz repülők riogatták a briteket

2015. április 14., kedd 21:31

Tájfun harci repőlőgépeket vetett be a Brit Királyi Légierő, miután két nagy hatótávolságú orosz bombázó jelent meg a brit légtér közelében, jelentette a brit Honvédelmi Minisztérium kedden. A brit gépek végül kivezették a gyanúsnak gondolt orosz repülőket.

A közelmúltban már többször keltettek riadalmat orosz gépek Európa országaiban. Korábban a NATO és az Európai Unió is kifejtette, hogy kifejezetten aggódik az oroszok egyre szaporodó gyakorlórepülései miatt.

A NATO már tavaly októberben "szokatlannak" nevezte az európai légtérben észlelt orosz gépek megnövekedett számát. Jay Janzen alezredes, a NATO mons-i Szövetséges Műveleti Parancsnokságának szóvivője akkor arra is kitért, hogy az orosz repülők nem sértették meg egyik ország légterét sem, végig a nemzetközi légtérben maradtak. A Washington Post akkor arról cikkezett, hogy egyértelműen Vlagyimir Putyin erőfitogtatásáról van szó.

Nem először fordult elő hasonló

A mostanihoz hasonló eset már idén is előfordult: februárban két Medve kódnevű bombázó közelítette meg a brit partokat az ország legnyugatibb megyéje, Cornwall fölött. A brit légtérbe ugyan nem hatoltak be, de a királyi légierő gépei felvették velük a kapcsolatot, és lekövették őket.

Ross Hawking, a BBC külpolitikai elemzője akkor arról írt, hogy az orosz berepülés erődemonstráció volt, hasonlóra pedig korábban is volt már példa, és a közeljövőben is számítani kell majd ilyen akciókra.

Svédország fölött tavaly két olyan incidens is történt, amely során orosz gépek utasszállítókat veszélyeztettek. Márciusban a SAS skandináv légitársaság Stockholmból Rómába tartó Boeing 737-ese találkozott egy orosz kémrepülővel, és decemberben szintén a SAS egyik járatát közelítette meg egy katonai gép.

Január végén norvég F-16-osok azonosítottak hat orosz repülőt, amelyeket aztán a norvég légtér határáig kísértek. Meg nem erősített információk szerint az egyik bombázón egy nukleáris töltet is lehetett. Az értesüléseket akkor egyik szereplő sem erősítette meg.

Rovatok