Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: Osztozom az örmények fájdalmában

2015. április 24., péntek 15:17

Örményország semmit nem felejt.

- hangsúlyozta pénteken Szerzs Szargszján államfő az egykori Oszmán Birodalom területén az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok századik évfordulóján tartott jereváni megemlékezésen.

Szerzs Szargszján az áldozatok emlékoszlopánál tartott rendezvényen köszönetet mondott azoknak a külföldi vezetőknek, akik megtisztelték jelenlétükkel a megemlékezést.

Osztozom az örmények fájdalmában.

- hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Isztambulban közzétett nyilatkozatában. A török államfő világossá tette azt is, hogy részvéte nem csak az örményeknek szól. "Szánalommal és tisztelettel emlékezem az Oszmán Birodalom valamennyi polgárára - legyen szó bármelyik etnikai és vallási közösség tagjairól -, akik hasonló körülmények között vesztették életüket ebben a háborúban" – hangsúlyozta.

Törökország nem fogadja el, hogy népirtásnak nevezzék az örmények ellen az első világháború idején elkövetett rémtetteket. Erdogan csütörtökön hangsúlyozta: a mai törökök elődei sohasem követtek el népirtást.

A török Hürriyet című napilap online híroldalán "sokkolónak" nevezte a német államfő szavait, a kormányközeli Sabah című török újság pedig azt rótta fel Gaucknak, hogy "ocsmány szavakkal" illette az Oszmán Birodalmat. A Star című török lap megjegyezte, Németország vezetője majdhogynem terroristáknak minősítette az oszmánokat.

A jereváni emlékünnepségen résztvevő Vlagyimir Putyin orosz államfő beszédében hangsúlyozta, hogy a tömegmészárlásokat semmi sem igazolhatja. Francois Hollande francia elnök a megemlékezésen kijelentette: Franciaország fejet hajt az áldozatok előtt, és sohasem fogja elfelejteni az örmény népet ért tragédiát. Joachim Gauck német államfő csütörtökön Berlinben úgy nyilatkozott, száz éve az Oszmán Birodalomban előre megtervezett népirtást hajtottak végre az örmények ellen.

Libanoni örmények: anyagi jóvátételt

Sok ezer libanoni örmény keresztény vonult Bejrút utcáira pénteken, az Oszmán Birodalomban az őseik ellen elkövetett tömeggyilkosságokra emlékezve és anyagi jóvátételt követelve Törökországtól. A több ezer tüntető a libanoni örmény pátriárka Bejrút peremén álló székhelyétől indult, hogy végigvonuljon a főváros utcáin. A résztvevők követelték, hogy Törökország ismerje el az Oszmán Birodalom területén élt keresztény vallású örmények ellen száz éve elkövetett atrocitásokat népirtásnak.

A tüntetők továbbá anyagi jóvátételt követelnek Törökországtól. Libanonban mintegy 150 ezer örmény él, és szinte mindegyikük az 1915-ben elűzött kisebbség leszármazottja. A száz éve menekülni kényszerült örmények közül sokan Bejrút Burdzs-Hammúd nevű külvárosi részén telepedtek le, megalapítva a "Kis-Örményország" néven is ismert örménylakta városrészt. Libanon 2000-ben ismerte el népirtásnak a török mészárlást. Az emléknap idén először volt iskolaszüneti nap az egész országban.

Rovatok