Index Vakbarát Hírportál

Irán megszállt egy teherszállító hajót

2015. április 28., kedd 23:03

Az iráni haditengerészet lövéseket adott le, majd megszállt egy külföldi teherszállító hajót a Perzsa-öbölben kedden, írja a BBC. Úgy tudni, a Maersk Tigris nevű hajóra a Marshall-szigetek zászlója volt kitűzve.

A Pentagon információi szerint a hajó, amely Szaúd-Arábiából az Egyesült Arab Emírségekbe tartott, épp a Hormuzi-szoroson haladt volna át, amikor öt iráni hajó közrefogta, és azt követelték a legénységétől, hogy forduljonak vissza az iráni Larak sziget felé. A Maersk Tigris erre vészjelzést adott le, amire az amerikai haditengerészet egy rombolót és egy repülőgépet küldött a térségbe, hogy felügyelje az eseményeket.

A hajót üzemeltető, Rickmers Ship Management társaság szerint a fedélzeten 24, zömében kelet-európai és ázsiai tengerész utazott, sérülésekről nem tudnak ők sem. Az esetről több hamis értesülés is napvilágot látott: több médium is arról számolt be, hogy egy amerikai hajót fogtak el az irániak, a Pentagon azonban cáfolta ezeket.

Az MTI amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: a teherszállítót az iráni hadsereg elit egysége, a Forradalmi Gárda haditengerészete fogta el. Irán egyelőre még nem kommentálta a történteket, de korábban már többször is fenyegetett azzal, hogy lezárja a 33 kilométer széles Hormuzi-szorost, amelyen áthalad a világ tengeri kőolajszállítmányainak egyharmada.

Rovatok