Index Vakbarát Hírportál

Ismerkedjen meg a világ legjobb gerillájával!

2015. április 29., szerda 12:08

A jemeni polgárháború a Call of Dutyt megszégyenítő jeleneteket produkál: a WarLeaks videócsatorna szerdai felvételén például jól látszik, ahogy a kormányerők egyik, távolabbi célpontra tüzelő harckocsijához odalopódzik egy húszi felkelő, feltapaszt rá egy bombát, majd visszaoson egy kilőtt páncélos mögé, és vasreszelékké robbantja a veterán T-55-öst. A kamera mögött pedig hangos Allah Akbar!-ral örülnek a diadalnak.

Ez a mesterfokú gerillaakció mutatja, hogy a regionális, vallási, gazdasági és nagyhatalmi konfliktusok által dúlt Jemenben a szaúdi légi csapások deklarált leállítása (valójában csak szüneteltetése) ellenére is háború van, pont.

A bonyolult konfliktusról mi is sokat írtunk, a lényeg, hogy 1990-ben hiába egyesítették Észak- és Dél-Jement, a két országrészt csak pár évig tartotta egyben az olajtermelésből bejövő pénz. Azonban már 2013-ban is látszott, hogy kimerülőben vannak a kutak. Jemen ráadásul 90 százalékban élelmiszerimportra szorul, a lakosság több mint 50 százaléka szegénységben él, és az olaj mellett a vízkészletei is folyamatosan apadnak.

A 2012-ben megválasztott Abed Rabbo Manszúr Hádi hiába tett ígéretet az ország föderális átszervezésére, a síita húszik északról elkezdték elfoglalni az ország nagyvárosait, mire a legnagyobb szunnita szomszéd, Szaúd-Arábia elkezdte bombázni a „terroristákat”. A húszikat a szaúdiak legnagyobb ellenlábasa, a síita Irán támogatja, és a zavart igyekszik növelni az al-Kaida és az Iszlám Állam is.

A terror elleni harcra rábólintott az Egyesült Államok, pedig a konfliktusban felettébb kétséges, van-e egyáltalán olyan szereplő, mely nem nevezhető terroristának (a szaúdi légi csapásoknak az ENSZ szerint legalább 551 polgári áldozatuk van, és 1185-en – köztük 172 gyerek – sérültek meg).

Rovatok