Index Vakbarát Hírportál

Meztelen tiltakozók, kefir és könnygáz - így telt máshol május 1.

2015. május 1., péntek 19:45

Párizsban a Femen aktivistái, Kijevben pedig egy kis kefir tette érdekessé a május elsejét, de Isztambulban és Szöulban sem volt békés a munka ünnepe.

Párizsban Marine Le Pen szélsőjobboldali pártvezető szerette volna békében szidni a bevándorlókat pártja, a Nemzeti Front május elsejei nagygyűlésén, de jobbról és balról is megzavarták. Konkrétan először édesapja, a pártalapító Jean-Marie le Pen hackelte meg lánya beszédét, majd pár náci karlendítő meztelen aktivista. 

A pártelnök 86 éves apjával  nincsen beszélő viszonyban, amiért Marine úgy látja, hogy apja szélsőséges megszólalásaival (például a gázkamrákat bagatellizáló véleményének ismételgetésével vagy a náci kollaboráns Vichy-rendszer vezetőinek méltatásával) szabotálja tervét, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon, ezért Marine konkrétan megtiltotta apjának, hogy beszédet tarthasson a május elsejei gyűlésen.

Papa Le Pen viszont amikor lánya épp beszélni kezdett volna, a semmiből megjelent a színpadon, lányára rá se nézve, Nixonosan győzelemre emelte a kezét, és perceken át ünnepeltette magát a tömeggel. Aztán lement a színpadról, autóba ült és elhajtott a helyszínről, a lánya beszédét nem hallgatta meg.

Miután Marine Le Pen belekezdett a beszédébe pénteken a párizsi Opera előtti téren,

három félmeztelen nő a testén Heil Le Pen felirattal, kezében megafonnal megjelent egy erkélyen. 

A három aktivista a náci Harmadik Birodalmat megidéző nagy vörös zászlókat engedett le az erkélyről és náci karlendítéssel üdvözölte a huhogó tömeget, mielőtt a Nemzeti Front biztonsági szolgálatához tartozó emberek erővel eltávolították őket onnan.

Ukrajnában sem zajlott zavartalanul a majális, itt viszont a szélsőjobb zavarta meg a szélsőbal ünnepségét. A nacionalista Szabadság Párt 15 fiatal aktivistája

kefirrel leöntötték a Kommunista Párt elnökét, Petro Szimonyenkót a párt majálisán.

Szélsőjobbos fiatalok egy másik csoportja pedig verekedést akart provokálni a kommunistákkal. Végül csak a rendőrökkel sikerült összeverekedniük, az egyik aktivista feje meg is sérült az összetűzésben. Végül 15 fiatalt vettek őrizetbe.

Olaszországban rendőrök és szélsőséges tüntetők összecsapásába torkollott a pénteken megnyitott világkiállítás, az Expo 2015 ellen rendezett tiltakozó akció Milánó utcáin. A több ezer fős tüntetésből kivált szélsőséges csoportok üzletek és bankok kirakatait törték be. Festékkel fújták le az épületek falait, és több, parkoló gépkocsit felgyújtottak.

A lángok egy lakóházra is átterjedtek. Köveket, petárdákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre és a sajtó képviselőire. Több mint kétezer rohamrendőr igyekezett visszaszorítani a Milánó utcáin tomboló tüntetőket könnygázzal és vízágyúkkal is.  A zavargók tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat gázmaszkkal eltakaró fiatalok voltak. Az olasz hatóságok információi szerint a Black Bloc nevű szélsőséges mozgalom olasz, német és svájci tagjai érkeztek Milánóba, hogy az Expo 2015 ellen tüntessenek. 

Isztambulban is több tucat embert vettek őrizetbe, mert bár a kormány megtiltotta a május elsejei tüntetéseket mégis tiltakozni utcára akartak vonulni a kormány ellen. A török rendőrség 20 ezer fővel és 70 páncélozott járművel készült az esetleges incidensekre, de ennek ellenére tüntetők kisebb csoportjainak sikerült megközelíteniük a Taksim teret, ahol régebben rendszeresen megemlékeztek az 1977. május 1-jei mészárlásról.

A rendőrök elővigyázatosságból előállítottak hetven embert,

hogy megelőzzék a nagyobb méretű zavargásokat. Helyszíni jelentések szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, néhány tüntető pedig Molotov-koktélok dobálásával válaszolt.

Iránban évek óta most először tartottak munkásfelvonulást május elsején, ami rögtön elég xenofóbra sikerült, a több ezer felvonuló ugyanis leginkább az ellen tiltakozott, hogy egyre több afgán dolgozik Iránban.

Dél-Korea fővárosában pedig azért tüntettek több tízezren ellen, mert a munkaügyi törvények és a nyugdíjrendszer tervezett reformja a szakszervezetek szerint rontanák a teljes státusban dolgozók helyzetét. Szöul központjában komoly rendőri készenlét mellett zajlottak a tiltakozó akciók. A tüntetők több helyszínen összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek, de komolyabb sérülésekről nem érkezett jelentés.

Rovatok