Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták saját pártjából Jean-Marie Le Pent

2015. május 4., hétfő 21:23 | aznap frissítve

Felfüggesztették Jean-Marie Le Pen párttagságát, írta meg a Guardian. A szélsőjobbos francia pártban már egy ideje nyílt volt a konfliktus az idős pártalapító, és a pártot vezető lánya, Marine Le Pen közt. 

Miközben a Nemzeti Front igyekezett kulturált képet mutatni, Jean-Marie Le Pen továbbra is nyíltan hangoztatta a párt értékrendjét. Legutóbb antiszemita megnyilvánulásával, a náci Németországgal kollaboráló francia vezetés éltetésével kavart vihart a párt körül.

Ekkor lánya megtiltotta, hogy apja, a párt tiszteletbeli elnöke a Nemzeti Front nevében nyilatkozzon. A család legutóbbi összecsapása egészen komikus szinezetet öltött: a 86 éves Jean-Marie Le Pen megjelent a párt május 1-i gyűlésén, miközben lánya éppen a beszédre készülődött. A tiszteletbeli elnök ünnepeltette magát a színpadon, szólt néhány szót a közönséghez, majd távozott, úgy, hogy lányát meg sem hallgatta.

Az idős politikus hétfőn kiviharzott a párt gyűléséről, amikor nem szavazták meg néhány javaslatát. A párt ezek után döntött Le Pen felfüggesztéséről.

Rovatok