Index Vakbarát Hírportál

Amnesty: Háborús bűnökért felelős a szír kormány

2015. május 5., kedd 10:16

Az Amnesty International (AI) új jelentése szerint a szíriai Aleppó civil lakossága elképesztő borzalmakat él át. A jogvédők azt mondják, a kormányerők és bizonyos lázadó csoportok is napi szinten követnek el emberiségellenes bűnöket.

Bassár el-Aszad elnök a BBC-nek adott februári interjújában kategorikusan cáfolta, hogy valaha is bombázták volna a várost. Az elmúlt hetek hírei alapján azonban úgy tűnik, hogy a lázadók támadására válaszul a kormány mégis bombázásokba kezdett: legalább tízen, köztük négy gyerek és tanár halt meg vasárnap, amikor hordóbomba-találat ért egy általános iskolát a Szeif al-Davla negyedben.

Az Amnesty-jelentés alapján 2014 januárja és 2015 márciusa között a hadsereg folyamatosan dobott le hordóbombákat a városra. A hordóbombák benzines tartályok, gázpalackok vagy olajoshordók robbanóanyagokkal, benzinnel és fémdarabokkal töltve. Hatalmas pusztítást végeznek, az aktivisták által fenntartott Violation Documentation Center szerint legalább 3124 civil és 35 lázadó esett áldozatul a fenti időszakban hordóbombás támadásoknak. A bombázások célpontjai között voltak piacok, közlekedési csomópontok, mecsetek, kórházak és iskolák is.

A lakosságot ugyanakkor a fegyveres ellenállók sem kímélték: az általuk használt rögtönzött fegyverek (mozsárágyúk, gázpalackokkal szerelt rakéták) legalább hatszáz ember halálát okozták tavaly.

Az AI szerint Aleppó esetében egyértelműen emberiségellenes bűnökről van szó, a lakosság elviselhetetlen kínokat él át. Philip Luther, a jogvédő szervezet Közel-Kelet és Észak-Afrika programjának vezetője szerint úgy tűnik, hogy a nemzetközi közösség hátat fordított az aleppóiaknak, és a tétlenség miatt a háborús bűnök elkövetői azt képzelik, hogy akármeddig folytathatják anélkül, hogy ellencsapástól kellene tartaniuk.

Rovatok