Index Vakbarát Hírportál

Négy férfit halálra ítéltek, mert brutálisan meglincseltek egy afgán nőt

2015. május 6., szerda 10:55 | aznap frissítve

Szerdán négy férfit halálra ítélt az afgán bíróság abban a nagyvisszhangot kiváltó brutális gyilkosság ügyében, amikor azért lincseltek meg egy 27 éves kabuli nőt, mert elterjedt róla, hogy elégetett egy Koránt, írja az AP.

A Farkhunda nevű nő  vitába keveredett egy szerinte babonákat kínáló talizmánárussal (ő az egyik, akit kötél általi halálra ítéltek), mire valaki elkiáltotta magát, hogy a nő meggyújtotta és elégette az iszlám szent könyvét. Ezután a tömeg rárohant a fátlyat viselő, mélyen vallásos nőre, rugdosta, botokkal verte, végül ledobták egy háztetőről,  áthajtottak rajta egy kocsival, majd felgyújtották a holttestét és a folyóba dobták.

A rendőrök hiába lőttek a levegőbe, nem sikerült leállítaniuk a tömeget, a bíróság a videófelvételek alapján bizonyítottnak látja 19 rendőr esetében, hogy nem tettek meg mindent a lincselés megakadályozásáért, az ő ügyükben vasárnap döntenek. A vádlottak padján 49 gyanúsított ül a szombat óta tartó maratoni tárgyaláson, a négy halálos ítéleten kívül a bíróság nyolc vádlottat 16 évi börtönre ítélt, 18 esetben pedig ejtették a vádat. A bírósági ítélet ellen a vádlottak még fellebezhetnek.

Arról, hogy a nő elégetett volna egy Koránt, azóta sem került elő semmilyen bizonyíték. Az eset sokkolta az afgán közvéleményt, Farkhunda temetésén a nők elleni erőszakkal szembeni spontán tüntetés alakult ki, koporsóját a hagyományokkal ellentétben nem férfiak, hanem nők cipelték a sírhoz.

Rovatok