Index Vakbarát Hírportál

Már nem házasodhatnak a 14 éves spanyolok

2015. május 8., péntek 16:58 | aznap frissítve

Spanyolországban megemelik a házasságkötés alsó korhatárát 14-ről 16 évre - közölte az AP hírügynökség. Ezzel hatékonyabban akarják védeni a kiskorúakat, illetve igazodni szeretnének az EU-s normákhoz. Az új törvényt a parlament alsó háza már a múlt hónapban elfogadta, pénteken pedig a szenátus elé került, és a következő hónapban érvénybe is léphet. 

A jelenlegi törvény szerint a spanyol fiúk és lányok már 14 éves korukban legálisan házasodhatnak, ha erre engedélyt kapnak a bíróságtól. A beleegyezés nélkül 18 éves korukig kell várni.

Az Európai Unióban a spanyoloknál a legalacsonyabb a házasságkötési korhatár, a legtöbb helyen ez 16 év. A korhatár megemelését egy 2010-es ENSZ-jelentés előzte meg. 

A változtatás amúgy nem sok fiatalt fog érinteni, mert a statisztikák szerint 2014 első félévében összesen két 14 éves fiú és négy 14 éves lány kötött házasságot.

A változtatásra az EU-s normákhoz való igazodáson kívül azért is szükség van, mert változott a társadalom, ma egy 14 éves személy gyereknek tekinthető, de egy évszázada még akár felelősségteljes családfők is lehettek ennyi idősen.

Rovatok