Index Vakbarát Hírportál

"Albán terroristák", rendőrhalál és tömegtüntetések Macedóniában

2015. május 9., szombat 14:37

Három rendőr meghalt és legalább hat másik megsérült albán fegyveresekkel vívott összecsapásokban Macedóniában  - jelentette a helyi médiára hivatkozva az MTI.

Hajnali fél öt körül tört ki tűzharc a koszovói határ közelében lévő Kumanovoban. A lövöldözés először négy órán át tartott egy illegálisan felhúzott lakótelepen, de aztán 11 körül újrakezdődött és az utolsó hírek szerint egy körül még mindig lehetett hallani lövéseket.

Az összecsapások során egy ház leégett. A város egy részét a rendőrség különleges egységei lezárták, hosszú ideig gépfegyverropogás és legalább egy robbanás hallatszott. A macedón belügyminisztérium csak annyit közölt az akcióról, hogy korábban szerzett értesülések alapján ők indítottak műveletet egy fegyveres csoport ellen.

A vegyes lakosságú városban már régebben is több összecsapás volt albán fegyveresek és a macedón katonaság között, ezeknek néhány évre az albánok és Szkopje közötti 2001-es békemegállapodás vetett véget.

Két héttel ezelőtt a macedón kormány azt állította, hogy a magukat a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjainak nevező fegyveres támadók foglaltak el rövid időre egy határállomást az ország albán többségű északi részén. Ezt Koszovón és Albánián kívül a macedóniai ellenzék is kétségbe vonta, ők inkább azt gyanították, hogy a miniszterelnök, Nikola Grujevszki kitalációjáról lehet szó, amivel el akarja terelni a figyelmet a súlyos belpolitikai válságról.

A korrupciós vádak és az ellenzék által nyilvánosságra hozott, kormánypolitikusokat kompromittáló felvételek miatt tartott tüntetések jelentős összecsapásokba torkollottak a héten Skopjében. A rendőri brutalitás aztán újabb tiltakozásokat váltott ki, az etnikai feszültséget keltő állami híradások ezekről is elvonhatják a figyelmet.

Rovatok