Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas meglepetés a lengyel elnökválasztáson

2015. május 10., vasárnap 21:23 | aznap frissítve

A legnagyobb ellenzéki párt, a Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját az exit poll adatok szerint. Bronisław Komorowski jelenlegi államfő, aki három hónappal ezelőtt még 60 százalékkal vezetett, a második helyre szorult. Senki nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani. Komorowski máris vitára hívta ki Dudát.

Váratlan eredményt mutatnak az első exit poll adatok a lengyel elnökválasztás első fordulójáról. Eszerint Bronisław Komorowskinak nemhogy az 50 százalék nem sikerült, de még a győzelme is kérdéses.

Az TVP, a Polsat és a TV24 megbízásából készített kutatás szerint nem a kormányzó párt, a Polgári Platform (PO) által indított lengyel elnök nyerte az első fordulót, hanem több mint 2 százalékot rávert Andrzej Duda, a Jarosław Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője.

Nagy meglepetés az ismert rockénekes, Paweł Kukiz szereplése, őt a legutolsó kutatások is csak 12-15 százalékra mérték, feltehetően sok szavazatot vitt el Komorowskitól.

A többi jelölt (összesen 11-en indultak) a kutatás szerint az 5 százalékot sem éri el, köztük Magdalena Ogórek, az egykor még kormányzó baloldal jelöltje is csúfosan leszerepelt (pedig a kampány kezdetén őt mérték harmadiknak).

Az adatok szerint az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 4,4 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,4 százalékot szerzett, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta meg, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,5 százalékot szerzett.

A hivatalos részeredményeket vasárnap éjjeltől folyamatosan töltik majd fel az országos választási bizottság (PKW) honlapjára. A végleges eredményt a PKW legkorábban keddre ígérte.

Izgalmas két hét jön

Mivel várhatóan senki nem éri el az 50 százalékot, két hét múlva, május 24-én második fordulóban mérkőzik meg az első két helyezett. Kukiz korábban jelezte, hogy sem Komorowskit, sem Dudát nem támogatja a második fordulóban.

Érdekes lesz tehát, hogy Kukiz szavazói kit segítenek inkább a két jobboldali jelölt közül, a kormánypártit vagy az ellenzékit. A szavazás tétjét emeli, hogy ősszel parlamenti választások lesznek, így a győztes nyilván kampánytémává teszi az eredményt.

Izgalmas két hét jön tehát, ahol mindkét jelöltnek egyszerre kell aktivizálnia a saját szavazóit, illetve megszólítani az elitellenes szólamokkal kampányoló Kukiz támogatóit. Nem véletlen, hogy az exit pollok ismertetése után Komorowski és Duda egyaránt gratulált a jó eredményt elérő harmadik befutónak, Pawel Kukiznak. Mindketten nyitottnak mondták magukat a Kukiz által sürgetett egyéni választókerületek bevezetéséről szóló párbeszédre. A 460 fős szejm és a 100 fős felsőház képviselői jelenleg csak pártlistáról juthatnak be a törvényhozásba.

Az elnök most már akarja a tévévitát

Komorowski azt ígérte, hogy második forduló esetén vállalja a tévévitát bármelyik ellenfelével (a héten tartott tévés elnökjelölti vitát bojkottálta). Már vasárnap este ki is hívta vitára Dudát. Komorowski szerint az eredményt úgy kell felfogni, hogy az

a hatalomban lévők szélesebb táborának szóló figyelmeztetés.

Az eredményből azt a következtetést lehet levonni, hogy "a politikusoknak jobban kell figyelniük a szavazók hangjára" - tette hozzá.

Duda elfogadta a meghívást, megjegyezve, hogy azt már négy hónapja várta. Arra utalt, hogy Komorowski az első forduló előtt nem akart televíziós vitát. A PiS jelöltje hangsúlyozta, hogy még csak az exit poll-eredményeket ismerik, és hogy a két forduló között mindenképpen kemény munkára van szükség.

Az exit poll-eredményeket a leghevesebb örömkitörésekkel Paweł Kukiz választási stábja fogadta. Mivel a jelölt közkedvelt punk-rock énekes, koncertet rendeztek, amelyen ő is szerepelt. Kukiz beszédében megköszönte azt a támogatást, amelyet apjától kapott az elnökválasztási küzdelemhez. A jelölt csütörtökön felfüggesztette kampányát apja betegsége miatt.

Lehet, a kiélezett verseny jobban akítivizálja majd a lengyeleket. Most ugyanis igen visszafogott volt a részvétel: 17 óráig a szavazásra jogosultak csupán 34,41 százaléka szavazott.

Lefutott meccsnek indult

Ez az adatsor azért érdekes, mert a legutolsó felmérések is Komorowski biztos győzelmét ígérték, bár az elnök népszerűsége hétről hétre csökkent.

Teljesen lefutott meccsnek indult ugyanis az elnökválasztás februárban, amikor a Szejm vezetője bejelentette az időpontját. Komorowski elnök akkor még 60 százalékkal vezetett a közvélemény-kutatásokon. Ám mint arról beszámoltunk, az elmúlt három hónapban folyamatosan csökkent a népszerűsége.

Habár az államfő végig igyekezett felülemelkedni a pártpolitikai csatározásokon, ellenfelei a kormány elleni támadásokkal őt is gyengítették. Andrzej Duda például a kormány ostorozásával tudta növelni a népszerűségét, illetve azzal, hogy Komorowskinál is jobban támadta az oroszokat.

Az ukrajnai konfliktusban Komorowksi és Duda is az oroszok ellen foglalt állást, míg például a baloldal jelöltje az orosz-lengyel megbékélést sürgette. Komorowski javára szólt eredetileg az is, hogy az egykori kormányfő Jarosław Kaczyński nem indult el, ehelyett a pártja az Európai Parlamentben dolgozó, így kevésbé ismert Andrzej Duda ügyvédet indította. Ezek szerint bejött ez a számítás.

Jócskán faragott Komorowski népszerűségén a független Paweł Kukiz előretörése is. Kukiz, az ismert lengyel rockénekes, az egyéni mandátumos választási körzetek bevezetésével kampányolt, hogy így rendezze át a "megkövesedett" pártpolitikai színteret.

Rovatok