Index Vakbarát Hírportál

A szombati nyitva tartás ellen imádkoznak Izraelben

2015. május 19., kedd 09:32

Több mint tízezren tiltakoztak imádkozással az izraeli Asdódban, miután két hónapja megnyitott egy új bevásárlóközpont, ami szombaton is nyitva tart, írja az MTI.

Izrael ötödik legnagyobb városában komoly vallási feszültséget okoz az új üzletközpont, mivel a városlakók 40 százaléka ultraortodox, szerintük pedig a szombati nyitva tartás megsérti a szombati pihenőnap tiszteletét. Az üzletközpont igazgatója szerint viszont a boltok nem az ultraortodox közönségre alapozzák a bevételeiket.

Az ultraortodox 10 helyi képviselő azzal fenyegetőzik, hogy kilépnek a várost igazgató koalícióból, a város vezetősége ugyanakkor tartja magát ahhoz, hogy a város határában lévő boltok és a tengerpart üzletei nyitva tarthatnak szombaton.

A szombati pihenőnapon való nyitva tartás kérdése Izraelben évtizedes vita tárgya, ugyanis a nem vallásosok szeretnék, ha nem csak Haifában, hanem az egész országban lenne tömegközlekedés ezen a napon, és folyamatosan harcot vívnak a boltok és szórakozóhelyek megnyitásáért is.

Elvileg Tel-Avivban is csak néhány, különleges engedéllyel rendelkező üzlet lehetne nyitva szombaton, de a bevett gyakorlat szerint számos üzlet kinyit, majd kifizeti az ezért kirótt, viszonylag csekély büntetést.

Rovatok