Index Vakbarát Hírportál

Liberális vonalon előzi Orbánt az azeri elnök

2015. május 20., szerda 14:01 | aznap frissítve

Miután Orbán Viktor kedden Strasbourgban azt mondta, hogy Magyarország sosem volt multikulturális társadalom, ezért az a célunk, hogy az országot megőrizzük magyar országnak, Ilham Aliyev a Twitterén meglepő kijelentést tett, szúrta ki a 444.hu.

Az azeri elnök szerint

a multikulturalizmusnak nincs alternatívája. A multikulturalizmus alternatívája az elidegenedés, a megkülönböztetés, az idegengyűlölet, az iszlamofóbia, az antiszemitizmus.

Aliyev persze nem indok nélkül ennyire laza, nagyjából egy hónap múlva kezdődik az Európai Játékok nevű kvázi miniolimpia Bakuban, ezért az elnök az elmúlt időkben folyamatosan politikailag korrekt üzeneteket jelentet meg annak érdekében, hogy a Nyugat szemében igazolja magát mint európai, Nyugat-kompatibilis vezető. Posztolt például nemrégiben az oktatás fontosságáról, ami szerinte a legfontosabb elem a radikalizmus, a fundamentalizmus és a terrorizmus elleni harcban. De szót emelt a kulturális sokszínűség, a vallások és etnikumok békés egymás mellett élése mellett is, amire szerinte az országa kiváló példa.

Orbán Viktor tavaly novemberben kötött stratégiai megállapodást az azeri elnökkel. A keleti nyitás „sikertörténetéről” írt összefoglaló cikkünket itt olvashatja el.

Rovatok