Index Vakbarát Hírportál

Az államfő aranyszobrot emeltetett magának

2015. május 25., hétfő 23:55

Gurbanguli Berdimuhammedov nem szórakozott, hanem felhúzatott magáról egy 21 méteres aranyszobrot. Igaz, csak egy része arany, és egy nagy műsziklán áll, de ez akkor is belevaló húzás.  A szobrot ünnepélyes keretek között adták át, miközben egy iskolásokból álló kórus a „Dicsőség a Védelmezőnek!" kezdetű dalt énekelte, fehér galambok szálltak fel és léggömbök emelkedtek a magasba Asgabat központjában.

A művész lóháton, kezén fehér galambbal ábrázolta az elnököt egy márványból készített fehér szikla tetején. Ilyen távolról nézve azonban olyan, mintha az Oscar-díjának örülne a türkmének vezére.

A helyi hatóságok közlése szerint az államfőnek a lakosság kérésére emeltek szobrot. „A legfőbb célom a nép és az Anyaföld szolgálata. Ezért hallgatni fogok az emberek véleményére és úgy fogok tenni, ahogy akarják" – mondta tavaly Gurbanguli Berdimuhammedov a szoborállítási javaslatra reagálva – írta az MTI. Az államfő szerényen nem jelent meg a saját felavatásán.

Az 5,1 milliós Türkmenisztán földgázban nagyon gazdag, de az abból befolyó jövedelem elég egyenlőtlenül oszlik meg, mert az ország a világ egyik legkorruptabb és legelnyomóbb rendszerét működteti. A választási visszaélésekkel, és egyébként 97 százalékkal megválasztott Berdimuhammedov nem tudni, hogy mennyire kedvelt valójában, mert nem indulhat ellene senki 2007 óta.

Egyébként híresen nagy lókedvelő, tavasszal megválasztották nemzeti lótenyésztőnek és országos főzsokénak is. Annyira kényes is erre a hírnevére, hogy amikor két éve az ország legjobb lováról óriási vágta közben pofára esett, akkor biztonsági szolgálat próbálta erőszakkal ellenőrizni, hogy minden résztvevő letörölte-e az eseményről megörökített képeket.

Itt pedig meghallgathatja, amikor pár éve főműsoridőben eljátszotta a saját számát az állami tévében, állítólag mindent elsöprő sikerrel.

A türkmén elnök énekel és zenél

Mondjuk volt kitől tanulnia, hiszen a szülinapjára például  Jennifer Lopezt vette meg magának. De az is igaz, hogy utána az énekesnő azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a világ egyik legnagyobb élő diktátorával bulizik Türkmenisztánban pár millió dollárért.

Jennifer Lopez türkmén bulija

Rovatok