Index Vakbarát Hírportál

Szervezett börtönlátogatások helyi vezetőknek Kínában

2015. május 25., hétfő 16:22

Börtöntúrára viszik a vezetőket és házastársaikat Huapej tartományban.

A közép-kínai Huapej tartományban a helyi vezetőket visznek nevelési célzattal börtönlátogatásra. Úgy tűnik, a pártvezetők kedvét ezzel a sajátos módszerrel vennék el a visszaélésektől és korrupciótól.

Sijan város zárkáit és a fegyintézet rideg körülményeit májusban eddig már több mint hetven pártfunkcionáriusnak, helyi vezetőnek mutatták meg. A látogatóknak a nyílt napon találkozhattak 15 egykori, időközben rács mögé került vezetőjükkel is. A büntetésüket töltőket hatalommal való visszaélés és kenőpénzek elfogadása miatt ítélték el.

A börtöntúra célja, hogy emlékeztetesse a vezetőket a korrupció veszélyeire és arra ösztönözze őket, hogy hatalmukat tisztességgel gyakorolják, fogadják el a párt ellenőrző felügyeletét  fogalmazott a témában kiadott közleményében a Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága.

A Hszi Csin-ping államelnök, pártfőtitkár hatalomra kerülése óta megkezdett korrupcióellenes kampány részeként az aktív vezetőket börtönlátogatásra vagy úgynevezett forradalmi központokba viszik el. Tavaly augusztusban például az igen nagy befolyású Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság több mint 200 vezetőjével ismertették meg a két fővárosi fegyintézetben uralkodó viszonyokat.

A múlt héten Csianghszi tartomány Kancsou városában egy forradalmi oktatási bázison félszáz feleség kapott kiképzést erkölcsi feddhetetlenségből. Az oktatás idejére a Vörös Hadsereg uniformisát ölthették fel, és abban hallgathatták, miként segíthetik férjüket, hogy becsületesen végezze munkáját, illetve hogyan állhatnak maguk is ellen a korrupciónak.

A Kínai Kommunista Párt az utóbbi csaknem két és fél évben funkcionáriusok, hivatalnokok százezreit ellenőrizték és sokakat sújtottak közülük különböző fokú büntetéssel, jó néhányuk ügyében jártak el ügyészek, született bírói ítélet. A China Daily szerint több mint száz tartományi, miniszteri vagy annál is magasabb szintű vezető esetében indult eddig korrupciós vizsgálat – írja az MTI.

Rovatok