Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas bombát találtak Kölnben, 20 ezer embert telepítenek ki

2015. május 27., szerda 12:52 | aznap frissítve

Hatalmas második világháborús bombát találtak Kölnben, ami miatt szerdán 20 ezer embert evakuálnak. A háború befejezése óta Kölnben ez a legnagyobb kiürítési akció, amit egy robbanótest hatástalanítása miatt kellett elrendelni.

Az egytonnás amerikai repülőbombát egy távhővezeték építése közben találták még pénteken egy híd közelében. Bár a területről készített légi felvételek nem utaltak bombára, a tűzszerészek alaposabban átvizsgálták a területet, ugyanis tavaly a közelben két második világháborús robbanótestet találtak. A tüzetes átvizsgálás után bukkantak rá mélyen a föld alatt a hatalmas amerikai bombára.

A hatóságok úgy döntöttek, a pünkösdi hétvégét nem akarják megzavarni, ezért szerdára halasztották a bomba hatástalanítását és kiemelését. A bomba mérete miatt 1 kilométeres körzetben rendeltek el teljes kiürítést Riehl és Mülheim városrészekben. Ki kell üríteni egy idősotthont, amelynek 1300 lakója közül 600 csak fekve szállítható. A környékre emiatt hosszú sorokban érkeztek a mentő- és betegszállító autók. Az akcióban 800 ember vesz részt.

A II. világháború alatt Köln 262 szövetséges légitámadást élt át. A bombázásokban 20 ezer civil halhatott meg.  

Rovatok