Index Vakbarát Hírportál

Füstbombák, kövek, összecsapások a kijevi melegfelvonuláson

2015. június 6., szombat 15:06

Öt rendőr is megsérült a Kijevben rendezett melegfelvonuláson szombaton - írta a BBC. Az egyik rendőr súlyos sérülést szenvedett a nyakánál.

A híroldal tudósítója szerint eddig nem azonosított emberek füstbombákkal és kövekkel támadtak a felvonulókra. Nem tudni, tehát kik támadtak, de a radikális Jobboldali Szektor nevű szervezet korábban jelezte, hogy meg fogja zavarni a rendezvényt. Ezért is vezényeltek több száz rendőrt a helyszínre.

A történtek miatt félbeszakadt az ország történetének második melegfelvonulása

- jelentette az MTI. Az LGBT-nek (leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzvesztiták) jogegyenlőséget követelő felvonulás helyszínét egészen szombat reggelig titkolták a hatóságok, tartva a radikálisok támadásától.

Azonban a tavalyi Majdan-tüntetések idején különösen aktív Jobboldali Szektor arcukat eltakaró híveinek a szigorú biztonsági intézkedések ellenére is sikerült bejutniuk az esemény helyszínére. 

Mintegy 40 radikális támadta meg a felvonulás mintegy 300 résztvevőjét és a menetet biztosító több száz rendőrt.

A kijevi rendőrség csak annyit közölt, hogy többeket őrizetbe vettek, és a rendőrök mellett egy támadó is megsérült. A BBC szerint több, mint 20 embert állítottak elő.

A felvonulás eztuán folytatódott, de befejezni nem sikerült, mert a rendőrség mintegy 500 méter megtétele után

biztonsági okokra hivatkozva leállította.

A szélsőségesek a hazafelé tartó résztvevőket is megtámadták, de a rendőröknek sikerült megakadályozniuk a verekedést. A rendőrök összesen 25-30 embert vettek őrizetbe.

A független Ukrajna történetének első melegfelvonulását mintegy száz résztvevővel 2013-ban tartották Kijevben. A 2014-ben tervezett második menetet végül törölték, mert a rendőrség a szervezők szerint nem volt hajlandó garantálni a felvonulók biztonságát.

Az idei melegfelvonulás előtt Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt tanácsolta a szervezőknek, hogy álljanak el a menettől a szélsőjobboldali csoportok fenyegetései miatt.

Rovatok