Index Vakbarát Hírportál

A britek nem akarnak kilépni az EU-ból

2015. június 21., vasárnap 09:38

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a britek kétharmada azt szeretné, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon, írja az MTI-re hivatkozó Klubrádió. Sőt!

A brit EU-tagság támogatottsága negyedszázada nem volt ilyen magas!

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató céget a legnagyobb londoni regionális napilap, az Evening Standard kérte fel közvélemény-kutatásra. A kérdés az volt, hogy ha most tartanák a konzervatív brit kormány által 2017 előtt beígért népszavazását a brit EU-tagságról, mi lenne a válasz. Az eredmény ez lett:

 

A 12 százaléknyi bizonytalan szavazó kiszűrésével így árnyalódódott a kép:

 

A további bontás megmutatta: a Konzervatív Párt híveinek 63 százaléka is Nagy-Britannia EU-tagságát támogatja, az ellenzéki Munkáspártban pedig még ennél is nagyobb, 76 százaléos a kilépés ellenzőinek tábora.

Gideon Skinner, az Ipsos MORI politikai kutatásokért felelős igazgatója ugyanakkor kiemelte: igaz, hogy az EU-pártiság 25 éve nem volt ennyire támogatott, de 2011-ben, az euróövezeti válság fellángolásának idején még a kilépést pártolók voltak többségben. Azaz egy újabb válság ismét fordíthat a közhangulaton.

Más felmérések az EU-tagságot pártolókat hozták ki győztesnek

A YouGov közvélemény-kutató cég néhány héttel ezelőtti felmérése azt mutatta ki, hogy a britek 45 százaléka voksolna a maradásra, és 33 százalék támogatná a kilépést

David Cameron brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit Konzervatív Párt a májusi parlamenti választásokat váratlan fölénnyel megnyerte, és az új kormány be is nyújtotta az EU-referendumról szóló törvénytervezetet az alsóházban. A Daily Mail szerint a brit kormány akár már jövő októberre kiírhatja az EU-tagságról szóló szavazást.

Rovatok