Index Vakbarát Hírportál

Fico népszavazással blokkolná a menekültkvótákat

2015. június 24., szerda 14:25

A visegrádi országok ismét hangsúlyozták, hogy elfogadhatatlannak tartják az EU országaiba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvótákat, írja az MTI. A dokumentumot, amit a migrációs válsággal foglalkozó brüsszeli uniós csúcs miatt írtak alá, a cseh kormány hozta nyilvánosságra.

Eszerint a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) készek cselekedni a szolidaritás szellemében, de kitartanak amellett, hogy az intézkedéseknek önkéntes alapon kell történniük, ezért a kvóta elfogadhatatlan számukra. Mint a dokumentumban szerepel, a V4 országai egyetértenek abban, hogy azonnali reagálásra van szükség és hogy az EU külső határain kialakult kritikus helyzet mérséklésébe az összes tagállamnak be kellene kapcsolódnia.

A Bumm.sk ugyanakkor úgy tudja, hogy ha mégis bevezetik a kvótákat, akkor a szlovák kormány megfontolja, hogy népszavazást tartson a témában.

Ez egy lehetséges út, amivel ki tudnánk térni az Európai Bizottság döntésének következményei elől, amellyel a szlovák kormány egyszerűen nem érthet egyet

- mondta Fico a parlamentben.

Szerda estére a pozsonyi parlament meg is szavazott egy, a menekültkvótás jogszabálytervezetet elutasító határozatot, írta meg az MTI. 125 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, egy képviselő tartózkodása mellett hagyták jóvá.

Fico nyilatkozott még a pozsonyi kormány Rózsahegyen tartott kihelyezett ülése után is. Egy kérdésre így válaszolt:

Nem zárom ki, hogy néhány családot befogadhatunk, de csak az önkéntesség elve alapján (...), el tudnám ezt képzelni például néhány szíriai keresztény család esetében, amennyiben veszély fenyegeti őket.

Rovatok