Index Vakbarát Hírportál

A románok a második legnagyobb orosz olajmulti orrára koppintottak

2015. július 8., szerda 22:02

Kétmilliárd eurónyi Lukoil-részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zár alá vonását rendelte el szerdán a román ügyészség. A vádhatóság a Lukoil helyi vállalata elleni vagyonzárat az orosz olajcég európai főrészvényesére, a Hollandiában bejegyzett Lukoil Europe Holdingsra is kiterjesztette, zár alá helyezte annak több hollandiai és angliai bankszámláját, 177 millió Petrotel-részvényét és 420 millió eurónyi kibocsátási kvótáját

A ploiesti-i táblabíróság ügyészsége tavaly októberben 230 millió eurós kárt okozó pénzmosás és adócsalás gyanújával indított vizsgálatot Andrej Bogdanov, a ploiesti-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatója ellen, és zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét. Bogdanovot ma már egy 1,18 milliárd eurós és egy 1,53 milliárd dolláros kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítják, melyben további három román és két orosz állampolgár is részes lehet. Az ellene felhozott vád lényege az, hogy a férfi törvénytelenül átjátszotta a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába a romániai leányvállalat vagyonának jelentős részét.

Az ügyészek munkáját összehangolták a Román Hírszerző Szolgálat és más illetékes hatóságokkal. 

Októberben az orosz Lukoil egy hétre leállította a ploiesti Petrotel kőolaj-finomítót és azzal fenyegetőzött, hogy végleg bezárja az üzemet. A fenyegetésre Traian Basescu akkori államfő államosítással fenyegetett, Victor Ponta viszont kiállt a cég mellett. 

Rovatok