Index Vakbarát Hírportál

Több ezren vesznek részt a srebrenicai békemeneten

2015. július 8., szerda 11:42

Több ezren indultak el a srebrenicai békemeneten, amelynek 3 napja alatt azt a 110 kilométeres utat teszik meg gyalog, amin a muzulmánok menekültek 20 éve a tömegmészárlás elől.

Az avaz.ba nevű hírportál helyszíni tudósítójának becslése szerint jelenleg több mint 7 ezren gyalogolnak Srebrenica felé. A békemenet legfiatalabb tagja öt, a legidősebb pedig 75 éves.

Az MTI híradása szerint a menet reggel indult el a boszniai Tuzla melletti Nezuk faluból, és péntek este érkezik meg a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluba. Itt szombaton lesz a megemlékezés, amelyen a várakozások szerint 50 ezren lesznek majd, köztük 85 külföldi küldöttség is. Korábban Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök is jelezte, hogy részt vesz a megemlékezésen. Mint mondta,

ideje megmutatnunk, hogy készek vagyunk a megbékélésre, hogy készek vagyunk fejet hajtani az áldozatok előtt. A szerb kormány ezért úgy döntött, hogy amennyiben a feltételek megvannak hozzá, én képviseljem Szerbiát július 11-én Srebrenicában.

A belgrádi bejelentés néhány órával azután hangzott el, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elnapolta annak a brit kezdeményezésű határozattervezetetnek a tárgyalását, amely a srebrenicai eseményeket népirtásnak nevezi. Diplomáciai források szerint Oroszország vétót helyezett kilátásba a szöveg ellen. Vučić egy korábbi nyilatkozatában attól tette függővé részvételét, hogy hogyan dönt a BT a tervezetről.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a II. világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Rovatok