Index Vakbarát Hírportál

Leomlott Aleppó középkori citadellájának fala

2015. július 12., vasárnap 18:12

Megsérült egy robbanásban az észak-szíriai Aleppó középkori citadellája – közölte az MTI. Egy szakaszon leomlott az UNESCO világörökségi listáján lévő erődítmény külső fala.

Ellenzéki híradások szerint a kár akkor keletkezett, amikor a hadsereg felrobbantotta a felkelők egy alagútját. A damaszkuszi állami hírügynökség ezzel szemben azt jelentette, hogy a felkelők robbantottak fel egy alagutat. A szóban forgó körzetben heves összecsapások dúltak a Bassár el-Aszad elnököt támogató hadsereg és különböző felkelőcsoportok között.

Aleppó óvárosát és a föléje magasodó 13. századi citadellát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részének tekinti.

Aleppó a polgárháború kezdete előtt Szíria legnagyobb városa volt. 2012 óta a város történelmi központja, ahogy a város egésze is, a felkelők és a kormányerők közötti harcok színtere. A hadsereg az óváros egyik részében és a város feletti ellenőrzés szempontjából kulcsfontosságú szerepet betöltő citadellában foglalt el állásokat. A felkelők tavaly óta többször is robbantottak fel alagutakat azzal a céllal, hogy eljussanak a hadsereg állásaiig, az egyik ilyen robbantás során romba dőlt a Carlton hotel. Az alagutak másrészt a légitámadások elől nyújtanak menedéket a felkelőknek.

2013-ban az UNESCO veszélyeztetett történelmi emlékhellyé nyilvánította az óváros teljes egészét, miután a harcokban lerombolták az ezeréves Omajjád mecset minaretjét, és jelentős károkat szenvedett az aleppói bazár, amelynek boltjai a néhol több száz éves faajtóiról ismertek.

Rovatok