Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csúcson Németországban a migráció

2015. július 13., hétfő 21:44

Németországban tavaly éves összevetésben több mint 75 százalékkal nőtt és az újraegyesítés óta a legmagasabbra emelkedett a menedékkérők száma, az idén pedig már az első fél évben több migránst regisztráltak, mint a tavalyi csúcsévben.

A német szövetségi rendőrség hétfőn Berlinben bemutatott éves jelentése szerint 2014-ben 57 092 menekültet regisztráltak, Németország 1990-es újraegyesítése óta a legtöbbet, és 75,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, írja az MTI.

  1. Az elfogott embercsempészek száma is jelentősen emelkedett, a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest 40 százalékkal 2149-re. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 fővel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következnek 169 fővel - áll a jelentésben.

Ezekből az országokból érkeztek a legtöbben.

  1. Szíria. 14 ezer fő.
  2. Eritrea. 8 ezer fő
  3. Afganisztán. 4 ezer fő.

A migránsok döntő része védelmet keres az országban, így a menedékjogi kérelmek száma is tovább emelkedett. Az év első hat hónapjában csaknem 180 ezer kérelmet regisztrált a menekültügyi hatóság, ami 132 százalékos növekedést jelent.

Tudta, hogy nincsenek illegális bevándorlók?

Nem csak Szijjártó Péter, hanem az MTI is a kormánykommunikációban rendszeresített "illegális bevándorló" kifejezést használja a témában. Ilyen azonban nincs, hiszen Magyarorországra menekültek érkeznek, akik többnyire háború sújtotta országokból érkeznek, és itt menedéket kérnek. Azaz menedékkérők lesznek. Ez legális folyamat. Háborús helyről nehéz érvényes dokumentumokkal menekülni.

A bevándorló kifejezés még értelmetlenebb, hiszen ezek az emberek nem akarnak Magyarországra vándorolni, hanem tovább mennek Nyugat-Európába. 

Az illegális határátlépő lehet olyan kifejezés, aminek értelme van, és valamelyest alkalmas a kormány által szorgalmazott hisztériakeltésre.

A legtöbb migráns, nagyjából 40 százalék a bajor-osztrák határon lépett be. A hatóság müncheni központú igazgatóságához tartozó területen az év első hetében 575 határsértőt regisztráltak, június utolsó hetében pedig már 4710-et, ami hétszeres emelkedés - emelte ki a szövetségi rendőrség vezetője.

Háborúból jönnek, menedéket kérnek

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a tavalyi szinthez képest megduplázódik.

Eközben Szijjártó Péter nyilatkozatot adott ki, amelyben a menekültek számával magyarázta, miért van szükség a kerítésépítésre a szerb határon. "A hétfői napon már a 78 ezret is meghaladta azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik az idén beléptek Magyarországra, és közülük több mint 77 500-an a magyar-szerb határon át érkeztek. Ezért helyes döntés volt a kormány részéről, hogy "fizikai akadályt" hoz létre a határszakaszon e "példátlan bevándorlási nyomás" csökkentésére." - mondta a külügyminiszter.

Nem csak a menekültüggyel foglalkozó szakemberek, de Angela Merkel is rámutatott, hogy a kerítés építése nem lehet megoldás az ügyre. Ezek az emberek ugyanis háborúk elől menekülnek, így akkor is jönni fognak, ha a határon falakat építenek. Korábban bemutattuk a bolgár vasfüggönyt, amely ha valóban működne, nem lennének Magyarországon sem menekültek. Magyarországra ugyanis Bulgárián keresztül lehet csak eljutni.

Rovatok