Index Vakbarát Hírportál

Fél évszázad után nyílt amerikai nagykövetség Kubában

2015. július 20., hétfő 20:31

Bő ötven év után vasárnap éjféltől ismét nagyköveti szintre emelkedtek a diplomáciai kapcsolatok az Egyesült Államok és Kuba között.

Ezt jelképező aktusként hétfőn ünnepélyes keretek között felvonták a kubai lobogót a Washingtonban megnyílt kubai nagykövetségen – írja az MTI. Az újjászületett kapcsolatot szentesítő washingtoni ünnepségen jelen volt Bruno Rodríguez, Kuba külügyminisztere, illetve Roberta Jacobson és Josefina Vidal, a két amerikai diplomata, akik a két ország viszonyát rendező tárgyalásokat vezették.

A két ország 1961-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A hajdani hidegháborús ellenségek az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben jelentették be – egyszerre, de nem együtt –, hogy dolgoznak a viszony normalizálásán. Ezután Obama áprilisban Panamában találkozott a Raúl Castróval, ami több mint ötven éve az első alkalom volt, hogy az USA és Kuba vezetője tárgyalt egymással. Az újranyitást végül július elején jelentették be hivatalosan.

A kubai viszony rendezése Obama elnök külpolitikájának egyik alappillére. A kapcsolatfelvétel már biztosan történelmi jelentőségű, de valódi áttörést a kereskedelmi embargó újratárgyalása vagy feloldása hozhatna. 

Rovatok