Index Vakbarát Hírportál

32 fiú halt bele a dél-afrikai törzsi körülmetélésekbe

2015. július 21., kedd 21:48

32 fiú halt meg és több mint 150 került kórházba idén az egyes dél-afrikai etnikumok körében szokásos beavatási szertartások miatt, írja az MTI.

Sifiso Ngcobo, az ország hagyományügyi minisztériumának szóvivője szerint a halálozások és a fertőzések zöme a megfelelő higiéniai elővigyázatosság nélkül elvégzett körülmetélések számlájára írható. A többiek halálát a különböző erőszakos cselekmények, a kiszáradás, valamint a rossz higiéniai körülmények okozták.

A legtöbb haláleset (szám szerint: 27) és sérülés idén is  Nelson Mandela szülőföldjén, azaz  Kelet-Fokföld tartományban történt, ahol ezek a rítusok a térségben többségben élő xhoszák kultúrájának alapelemei.

A metéléseket itt azután hajtják végre, hogy a fiatal fiúk néhány hétre visszavonulnak a bozótba, ahol különböző próbákat kell kiállniuk. Ezek teljesítésével azt bizonyítják, hogy már alkalmasak a férfivá válásra.

A szertartások során elhunytak magas száma miatt a kormány már hosszú ideje aggódik: ezidáig  mintegy 150 engedély nélkül működő beavató iskolát zárattak be, a családokat pedig arra biztatják, hogy indítsanak eljárást a pénzért beavatást végző sarlatánok ellen.

Rovatok