Index Vakbarát Hírportál

George Clooney megmutatja, ki profitál az afrikai háborúkból

2015. július 21., kedd 09:20

George Clooney egyre inkább jogvédő, mint filmsztár: John Prendergast amerikai emberjogi aktivistával közös kezdeményezésbe vágott, hogy nyilvánosságra hozzák, kik profitálnak Afrika legvéresebb konfliktusaiból, írja a Guardian.


A Sentry („őrszem”) projekt célja, hogy a nyilvánosság erejével küzdjön a korrupció ellen, és bíróság elé állítsa azokat, akik a háttérből degeszre keresik magukat a háborús zónákban.

Adatgyűjtéssel, terepmunkával és elemző eszközökkel a háborús övezetekbe és onnan kiáramló pénzek útját követik. Céljuk az is, hogy rájöjjenek, ki és hol mossa tisztára a nyereséget, és hogy a döntéshozók kezébe a gyakorlatban használható eszközöket adjanak a korrupció elleni küzdelemben. Honlapjukon név nélkül lehet tippeket adni, bejelentéseket tenni.

A béke és az emberi jogok ereje akkor érvényesülhetnek, amikor a háborúkból nyerészkedők megfizetnek a tetteik következményeiért

mondta a kétszeres Oscar-díjas Clooney, alig néhány nappal Barack Obama afrikai látogatása előtt. Az Őrszem tevékenysége kiterjed a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Közép-Afrikai Köztársaság, Szudán és Dél-Szudán konfliktusaira.

A projektet támogatja a Not On Our Watch is, melyet Clooney korábban más színészekkel, köztük Brad Pitt-tel és Matt Damonnal közösen alapított.

A Project for the Study of the 21st Century adatai szerint a világ legvéresebb konfliktusaiban a halálos áldozatok száma 2014-ben 28 százalékkal nőtt, a 10 leginkább érintett ország közül öt Afrikában található.

Az EU-ban 2015 a Fejlesztés Európai Éve (melyben Sena Dagadu is jószolgálati nagykövet lett), ennek kapcsán írtunk a világon mindenhol, így Magyarországon is létező modern kori rabszolgaságról isAz Index legutóbb Afrikán belül Kenyából tudósított: egy magyar vidékfejlesztési szakember olyan üzletet talált ki, amiből első körben afrikai árvák profitálnak, megnéztük, hogy áll a Taita-projekt. A népirtásból évtizedek alatt magához térő, felejtés és megbocsátás között őrlődő Ruandát egy hutu fiú sorsán keresztül nagyképünkben mutattuk be.

Rovatok