Index Vakbarát Hírportál

Újabb al-Kaida-vezért lőttek ki az amerikaiak

2015. július 24., péntek 12:53 | aznap frissítve

Az al-Kaida újabb magasrangú vezetőjét ölték meg Afganisztánban egy amerikai légicsapásban, jelentette be a Pentagon az amerikai védelmi miniszterrel együtt Irakban tartózkodó újságíróknak. 

Abu Khalil al-Sudani az öngyilkos merényletékért volt felelős a terrorszervezetnél. A július 11-én Paktika tartományban végrehajtott támadásban két másik terrorista is életét vesztette.

Azóta megerősítést nyert, hogy az egyik áldozat Al-Sudani volt. A Pentagon abban bízik, hogy ezzel tovább sikerült gyengíteni a világszerte öngyilkos merényleteket szervező hálózatot. 

A Pentagon szerint al-Sudani összefüggésbe hozható olyan személyekkel is, akik az Egyesült Államokban terveztek merényleteket.  Al-Sudani szoros kapcsolatban állt Ajman az-Zavahirivel, aki Oszama Bin Laden halála után lett az al-Kaida vezetője. 

Ashton Carter védelmi miniszter azt mondta:  folytatják a harcot a terrorizmus ellen a térségben és az egész világon. 

Július elején amerikai légitámadás végzett Musin al-Fadlival, az al-Kaida rettegett alszervezete, a  Horászán csoport  vezetőjével. A csoport  az al-Kaida Afganisztánban székelő elitalakulata, veterán mesterlövészekkel, az afgán és csecsen háborút megjárt veteránokkal.  

Júniusban az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) jemeni vezetőjét ölték meg egy dróntámadásban Nasszer al-Vuhajsi még Afganisztánban volt Oszama bin Laden bizalmasa, később pedig az al-Kaida nemzetközi hálózatának helyettes vezetője volt Zavahiri mögött. Korábban az Egyesült Államok 10 millió dollárt kínált fel annak, aki hiteles információt ad hollétéről. 

Korábban a Pentagon egy belső tanulmánya ugyanakkor azt írta: egy-egy terrorista vezér likvidálásának az akció propagandaértékén kívül nem sok haszna van. Egy szervezet rendszeres lefejezése ugyanis csak felgyorsítja a természetes szelekciót, és a vezetők rövid élettartama és egyre fiatalabb kora miatt egyre agresszívabbá válik a szervezet. Az illegális szervezetek felépítése egy állammal szemben gyakran olyan, hogy pár tartópillér kilövésével sem omlanak össze.

Rovatok